Svjetski dan slobode medija: Evropska komisija pokreće nagradu “Lorenzo Natali” za posvećene novinare za 2009. godinu

Na svjetski dan slobode medija Evropska komisija zvanično pokreće “Lorenzo Natali” nagradu za 2009. godinu. Nagrada se dodjeljuje u partnerstvu sa Reporterima bez granica i Svjetskim novinskim udruženjem, novinarima koji su pokazali posvećenost ljudskim pravima, demokratiji i razvoju.

Evropski komesar za razvoj i humanitarnu pomoć Louis Michel, je izjavio: “Demokratija ne može postojati bez slobode informisanja. Nedostatak informacija stvara nezdravo društvo. Ideali razvoja, ljudskih prava i demokratije ne mogu se postići bez slobodnih i nezavisnih medija koji postvljaju pitanja i potiču debate. Evropska komisija organizuje "Lorenzo Natali" nagradu  da bi podržala posvećene novinare koji kvalitetom svoga rada doprinose stvaranju razvoja, demokratije i ljudskih prava”.

“Lorenzo Natali” je međunarodna nagrada za novinarstvo koja postoji od 1992. godine.  Preko 1500 novinara iz 151 zemlje je uzelo učešće u 2008. godini. Konkurs je otvoren za novinare koji rade na televiziji, radiju, u pisanim medijima i internetu.

Zainteresovani novinari se mogu prijaviti do 30. juna 2009.g (www.nataliprize2009.eu). Pobjednicima će nagrade biti uručene na svečanoj ceremoniji u Štokholmu u oktobru, u prisustvu evropskog komesara za razvoj i humanitarnu pomoć.

Nagrade ukupne vrijednosti 60.000 € se dodjeljuju pobjednicima iz različitih regiona: Afrike, Evrope, Magreba/Srednjeg Istoka, Azije i Južne Amerike/Kariba.

Istorijat:

Nagrada “Lorenzo Natali” je sastavni dio razvojne politike Evropske komisije koja odražava njena uvjerenja da je odbrana slobode izražavanja, demokratije, ljudskih prava i razvoja način promovisanja dobrog upraljvanja, mira i napretka, te poboljšanja uslova života u najsiromašnijim zemljama.

Evropska komisija će i ove godine raditi na organizaciji nagrade “Lorenzo Natali” sa dva najprestižnija svjetska novinarska udruženja:

Reporterima bez granica, pobjednicima Sakharov nagrade za slobodu misljenja 2005. godine
Svjetskim novinskim udruženjem, koje zastupa preko 18.000 publikacija sa svih pet kontinenata.
 
Za dalje informacije kontaktirati:

John Clancy, glasnogovornik +32 2 29 53773

Marie-Pierre Jouglain, službenica za odnose sa javnošću +32 2 29 84449

Europa.ba