Obilježen Dan Evrope u Banja Luci

Povodom obilježavanja Dana Evrope, 9. maja, u organizaciji Delegacije Evropske komisije u BiH, u banjalučkom parku “Petar Kočić” organizovan je evropski informativni park.

Boris Jaročević, šef operacija Delegacije Evropske Komisije u BiH, izjavio je tim povodom da je Dan Evrope prilika da se proslave dostignuća Evrope i da se podsjetimo na njene ciljeve, a to su mir, sloboda, napredak i zajedničko djelovanje.

“Dan Evrope, 9. maj, je godišnjica Šumanove deklaracije. Skoro prije 60 godina, on je samo pet godina poslije najbrutalnijeg rata koji su Evropljani ikada vodili jedni protiv drugih, predložio novi oblik političkog organizovanja u Evropi i to je bio temelj današnje EU. Ovaj dan postao je evropski simbol, koji zajedno sa zastavom, himnom, sloganom i jedinstvenom valutom, simbolizuje jedinstvo Evrope”, rekao je Jaročević.

On je dodao da je 9. maj i prilika za međusobno zbližavanje narode Unije.

Aksel Zaimović, projekt menadžer manifestacije, rekao je da je pozitivino to što je Delegacija Evropske komisije u BiH odlučila da organizuje proslavu Dana Evrope i u Banjaluci. Na manifestaciji održanoj u Muzičkom paviljonu parka “Petar Kočić” za mlade je organizovana nagradna igra “Sastavi Evropu”. Pored toga, svi posjetioci imali su priliku da kušaju parče rođendanske torte posvećene EU.

Za muzički dio manifestacije pobrinuli su se domaći bendovi “Visoki napon” i “Važno obavještenje”.

Europa.ba