Uspjeh projekta pomoći regulatornim tijelima za energetiku u Bosni i Hercegovini

Delegacija Evropske komisije u BiH je 7. maja predvodila ceremoniju povodom završetka Enreg projekta, koji je osmišljen da pruži tehničku pomoć i podršku regulatornim tijelima u BiH iz oblasti energetike.

Delegaciju Evropske komisije je predstavljao prvi sekretar i šef Operativnog odsjela za ekonomski razvoj i prirodne resurse, g. Johann Hesse, i menadžer aktivnosti iz sektora energetike g. Rafael Bellon.

Tokom svog uvodnog izlaganja, g. Hesse je sumirao istorijat Enreg-a i čestitao korisnicima i konsultantima na njihovoj kontinuiranoj saradnji i zajedničkim naporima, čak i u svjetlu nepovoljnog političkog okruženja. Naglašavajući ulogu koju je odigrala Delegacija Evropske komisije u prilagodbi datim okolnostima, izjavio je da je projekat postigao uspješno okončanje svojih aktivnosti zahvaljujući svojoj sposobnosti „da identificira stvarne potrebe korisnika“ i „fokusira se na tehnička pitanja“ koja mogu koristiti svim stranama, iznad bilo kojih političkih granica.

Konačno, Prvi sekretar je podsjetio prisutne da iskustvo Enreg-a dokazuje kako je napredak moguć kada postoji dijalog i da će Evropska komisija nastaviti svoju podršku u mnogim zadacima koji ostaju da se postignu u reformi sektora energetike.

Nakon svog govora g. Hesse je uručio zahvalnice predsjedavajućim Državne regulatorne komisije za električnu energiju (g. Nikola Pejić), Regulatorne komisije za električnu energiju u FBiH (gđa. Đulizara Hadžimustafić) i Regulatorne komisije za energiju RS (g. Milenko Čokorilo).

Korisnici iz regulatornih komisija i iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) su izrazili svoje priznanje i zahvalnost za pruženu pomoć, te iskustvo koje su stekli u vezi sa regulatornom praksom, napominjući da su već imali koristi od rezultata projekta u svom svakodnevnom radu.

Četrdeset sedam osoba je prisustvovalo prijemu povodom zatvaranja, uključujući korisnike iz državnog i entitetskih regulatornih tijela, MVTEO, međunarodne i domaće konsultante, kao i predstavnike međunarodne zajednice, među kojima predstavnike OHR-a, USAID-a, EBRD i KFW.

Enreg projekat je financiran iz sredstava CARDS-a za 2006. godinu u iznosu od 1,5 miliona eura i trajao je od 2007. godine.

Europa.ba