Održana završna konferencija projekta

Na završnoj konferenciji u Odžaku, održanoj 20-tog maja 2009 , u povodu završetka projekta “Posavina – raj za lov i ribolov”, predstavljen je pregled pružene podrške, stečena iskustva, postignuti rezultati i pomoć koja je dodijeljena 18 lovnih i ribolovnih udruženja iz Posavine, koji broje 4.853 člana. Također je ukazano i na nove perspektive za razvoj turizma i ekonomije ovog regiona.

Na skupu u Odžaku učestvovali su predstavnici Delegacije Evropske komisije u BiH, Vlade Posavskog kantona, nadležnih ministarstava u BiH, općina učesnica u projektu, turističkih zajednica i projektnih partnera.

„Nabavljeni su fazani, poribljene su određene lokacije i izgrađene su tri ribarske kućice. Mi se sada povlačimo. Sve ovo što je izgrađeno ostaje sada na vama. Koliko će ono uspjeha imati zavisi od vašeg daljeg rada“, rekao je Johann Hesse, šef sektora operacija za ekonomske reforme i prirodne resurse, Delegacije Evropske komisije u BiH, na svečanoj ceremoniji povodom završetka projekta.

Važnost projekta, kako je navedeno, sastoji se u podršci regionalnom i lokalnom ekonomskom razvoju, jačanju regionalnih i lokalnih kapaciteta u turizmu, te uspješnoj pripremi za proces evropskih integracija.

Glavne aktivnosti osmišljene da prate postavljene ciljeve bile su stvaranje turističkog proizvoda “Posavina – raj za lov i ribolov”, promocija turističkog proizvoda i privlačenje investicija za dalje unapređenje turističkih potencijala.

Projekt je baziran na potrebama i potencijalima razvoja turizma u Bosanskoj posavini i kreiran je zajedničkim naporima nekoliko općina. Turistička zajednica Posavskog kantona je implementator projekta, Vlada Distrikta Brčko je partner na projektu, a Nezavisni biro za razvoj pružio je tehničku potporu projektu.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 332.000 eura, od kojih je Evropska unija dodijelila 295.480 eura, a preostalih 36.520 eura osigurano je od strane ostalih učesnika u projektu. Tijekom 20 mjeseci trajanja projekta, turistička infrastruktura i kapaciteti za lov i ribolov u regiji Bosanska posavina znatno su ojačani.

Europa.ba