Održan Drugi evropski festival Street Football u Foči

Ekipa “Doboj” iz Bosne i Hercegovine pobjednik je Drugog evropskog festivala uličnog fudbala, koji je održan od 20. do 24. maja 2009. godine u Foči.

Festival su organizirali Evropska komisija, Generalna direkcija za proširenje, udruženje “Streetfootballworld” iz Berlina i Fondacija “Football Friends” iz Srbije.

Boris Iarochevitch, prvi savjetnik i šef odjela Operacija u Delegaciji Evropske komisije u BiH, otvarajući Festival, pohvalio je ovogodišnju izvanrednu organizaciju, te izjavio da je odlična organizacija i uspjeh Festivala “Streetfootball Foca 2008” bila inspiracija i za drugo održavanje ovog sportskog festivala.

„Ispred Evropske komisije želim izraziti zadovoljstvo što smo i ove godine podržali Evropski festivalu “Streetfootball Foca”. Za Evropsku komisiju nije samo važno uspostaviti lokalnu saradnju u jednoj državi, nego nam je bitno uspostaviti i regionalnu saradnju između država, a ovaj događaj je pravi primjer za to. Danas sam na ulici primijetio transparent „Evropa u Foči“, a nadam se da ću, uskoro vidjeti i transparent „Foča u Evropi“, kazao je Iarochevitch u svom obraćanju.

On je također prenio pozdrave Olli Rehna, komesara Evropske komisije zaduženog za proširenje i Dimitrisa Kourkoulasa, šefa Delegacije Evropske komisije u BiH, koji su poželjeli sreću učesnicima i što uspješniji Festival u Foči.

Tokom sastanka organizatora i novinara iz cijele Evrope, načelnik općine Foča, Zdravko Krsmanović, izrazio je posebno zadovoljstvo što je Foča ponovo domaćin Evropskog festivala Street Football.

“Sa ovim fudbalskim događajima uspjeli smo, u veoma kratkom roku, napraviti velike promjene u našoj općini: svi optuženici, ratni zločinci su na sudu u Hagu, odnosi između Srba i Bošnjaka u Foči mogu poslužiti za primjer čitavoj BiH i Foča je opet na karti Evrope. Fudbal je više od takmičenja, više od igre. Fudbal je druženje, prijateljstvo i povjerenje”, rekao je Krsmanović.

Vladimir Borkovic, direktor udruženja “Streetfootball” iz Berlina je izjavio kako je ponovno održavanje ovog sportskog događaja u Foči sjajna prilika za mlade da se sretnu, pokažu svoje umijeće i promovišu fudbal kao instrument socijalnog razvoja.

Sastanku je prisustvovao i Zoran Avramović, predsjednik Fondacije „Football Friends”, koji je Borisu Iarochevitchu odgovorio da je održavanje ovog Festivala dokaz da je Foča već u Evropi. Predstavnici Akademije engleske Premijer lige  Richard Money i Jimmy Nelson iz Newcastle Uniteda došli su u reprezentativnom sastavu, te istakli da na ovom Festivalu nije samo riječ o fudbalu, već i o prijateljstvu.

Corina Eqqenberger, predstavnica FIFA-e, i Jimmy Nelson predali su simboličan poklon Zdravku Krsmanoviću, načelniku općine Foča, a Nelson je naglasio kako želi da ga njegov poklon svakodnevno podsjeća na Newcastle United.

Finale Drugog evropskog festivala uličnog fudbala je sa zanimanjem pratio je Stevan Stojanović, nekadašnji golman “Crvene Zvezde” iz Srbije, s kojom je također osvojio Evropski kup 1991. godine. Mladim fudbalerima dao je korisne savjete za igru.

Turnir je okupio 24 ekipe iz 16 zemalja, od kojih je svaka brojala osam mladih, amaterskih igrača uličnog fudbala. Učestvovali su dječaci i djevojčice u dobi između 14 i 18 godina iz : Srbije, Hrvatske, Portugala, Poljske, Engleske, Ukrajine, Češke Republike, Njemačke, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Turske, Francuske, Irske i Bosne i Hercegovine.

Ekipe, koje su se sastojale od četiri dječaka i četiri djevojčice, igrale su desetominutne utakmice “5 na 5”, po pravilima fer-pleja. U ovim utakmicama nije bilo sudija, a prekide igre tražili su sami igrači podizanjem ruke. Na početku svake utakmice, igrači su određivali pravila igre, a na kraju diskutovali o tome da li su ona bila ispoštovana.

Učesnici su prisustvovali i radionicama o fer igri u fudbalu, te tako učili o interkulturalnom razumijevanju i društvenom razvoju. Svim učesnicima su dodijeljene medalje i prigodni pokloni.

Pogledajte Video 

Europa.ba