Drugi evropski festival uličnog fudbala u Foči

Drugi evropski festival uličnog fudbala slavi nogometnu groznicu, zabavu i fer plej na ulicama Foče, Bosna i Hercegovina

Od 20. do 24. maja, mladi ljudi iz zemalja širom Evrope će doći u Foču, u Bosnu i Hercegovinu, kako bi učestvovali u Drugom evropskom festivalu uličnog fudbala u Foči. Festival ponovo organizuju Evropska komisija i njena Generalna direkcija za proširenje, zajedno sa udruženjem Football Friends is Srbije i Streetfootball World iz Berlina.

Festival će okupiti 24 tima, od kojih se svaki sastoji od 8 mladih amaterskih igrača uličnog fudbala i učesnika projekta iz organizacija koje rade u oblasti socijalnog razvoja kroz fudbal. U svakom timu će biti jednak broj igrača, dječaka i djevojčica, u dobi između 14 i 18 godina. Dvanaest timova dolazi iz zemalja članica Evropske unije: Češke Republike, Francuske, Njemačke, Mađarske, Irske, Poljske, Portugala, Rumunije i Velike Britanije. Dvanaest timova dolazi iz jugoistočne Evrope: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, BJR Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske.

“Veliki uspjeh prošlogodišnjeg Festivala nas je isnpirisao da ponovo organizujemo ovakav sportski događaj”, izjavio je Olli Rehn, EU komesar za proširenje. “Festival Foča 09 je odlična prilika da se mladi iz zemalja članica EU, zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, okupe, igraju i zabavljaju. Dobro se provedite i nadam se da ćete nešto duha Foče 2009 ponijeti sa sobom”.

Jedan od značajnih momenata Festivala će bit ii posjeta bivšeg srbijanskog igrača koji je igrao za beogradsku Crvenu zvijezdu i koji je bio kapetan tog tima kada su 1991. godine osvojili Evropski kup.

“Za organizaciju “Streetfootballworld”, Festival u Foči ponovo predstavlja priliku da se sretnemo sa našim članovima mreže, da oni pokažu sjajan rad na terenu i promovišemo fudbal kao instrument socijalnog razvoja”, rekao je Vladimir Borković, director mreže Streetfootballworld-a. Učesnici će pohađati radionice na kojima će se podsticati da vrše interakciju i prevaziđu jezičke i kulturalne barijere. Učesnici će tokom radionica o fer plej fudbalu naučiti o interkulturalnojm razumijevanju, integraciji i pozitivnog rješavanju sukoba na i van terena.

Cijeloj organizaciji Festivala će doprinijeti i aktivnosti "ulične culture" kao što su "freestyle" fudbal, “beat boxing”, DJ i hip hop ples. Mečevi će se igrati u skladu sa posebnim pravilima fer pleja i bez sudija. Igrači će biti ti koji će proglašavati faule i rješavati probleme u igri kroz dijalog. “FOČA 09 je odlična prilika da se pokaže gostoljubivost kroz iskreno prijateljstvo, sport i posebno kroz one koji podržavaju fudbal i one koji vjeruju u evropske vrijednosti” izjavio je Zdravko Krsmanović, načelnik opštine Foča.

Europa.ba