Evropska komisija podržala Kids Festival

Danas je u Olimpijskoj dvorani Zetra održana konferencija za štampu na kojoj je najavljeno održavanje 6. Kids Festivala, koji će trajati od 12. do 17. juna u Sarajevu. Gdin Constantino Longares Barrio, prvi sekretar i šef sektora operacija za demokratiju i socijalni razvoj Delegacije Evropske komisije u BiHtom prilikom izrazio zadovoljstvo što je Evropska komisija ponovo finansirala ovaj Festival.

„Evropska komisija je za organizaciju Kids Festivala donirala 100.000 eura“, istakao je on i dodao: „Cilj Festivala je da stvori mnogo bolje uslove za našu djecu i to je i krajnji cilj naše finansijske podrške.“

G. Longares Barrio je također istakao da je Festival dobar primjer saradnje raznih donatora, navodeći pri tom i druge koji učestvuju u njegovoj organizaciji poput:  Švajcarska agencija za saradnju i razvoj, OSCE, NATO, UNICEF kao i segment civilnog društva, Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo ali i privatne institucije poput Raiffeisen banke i druge koji su pomogli uspjehu ovogodišnjeg Festivala.

Nevladina organizacija ViaKult organizuje Kids Festival koji okuplja djecu iz različitih kulturnih i geografskih prostora BiH.

„Vjerujemo da je okupljanje djece najvažniji element“ , kazao je gdin Longares Barrio i dodao:“Nadamo se da će ovakve inicijative pomoći da se uspostave veze koje možda, danas ne postoje i unaprijediti male, već uspostavljene veze.“

Napominjući da je BiH je potpisnica UN-ove Konvencije o pravima djeteta, Longares Barrio je istakao da ostaje da se poduzme znatan broj institucionalnih i pravnih koraka kako bi se postojeći uskladili sa normama UN-a.

Kid’s Festival je najveća dječija manifestacija u regiji. Ove godine se očekuje da će okupiti više od 40.000 djece iz Bosne i Hercegovine. Temu ovogodišnjeg  Festivala “Svi različiti, svi jednaki” („All different, all equal“) podržao je i UNICEF, koji ove godine slavi dvadesetu godišnjicu Konvencije o pravima djeteta.

“Konvencija je donijela mjerljive i konkretne rezultate u zaštiti djece, kazala je Anne-Claire Dufay, predstavnica UNICEF-a u BiH i dodala: „Tokom Kids festivala, UNICEF i partneri će sa organizatorima i volonterima raditi na  organizaciji radionica, takmičenja, kvizova i igara. Djeca će kroz igru naučiti o pravima djeteta, o milenijskim razvojnim ciljevima UN-a, o socijalnoj inkluziji, o toleranciji i kulturološkom razumijevanju”.

Kids Festival će 12. juna započeti šarenom Paradom u centru Sarajeva s početkom u 15 sati na Baščaršiji.

“Vojni orkestar Oružanih snaga BiH predvodiće našu Paradu kao i mažoretkinje iz Mostara i Kiseljaka, a slijediće ih veliki orkestar sa 40 bubnjara, te žongleri, klovnovi”, objasnio je Samir Landžo, realizator Kids Festivala.

Europa.ba