Sastanak o koordinaciji socijalne sigurnosti

“Bosni i Hercegovini je potreban racionalan socijalni okvir stoga Evropska komisija  daje podršku političkim odlukama koje će rezultirati stvarnim reformama u ovoj oblasti”, izjavio je Johan Hesse, šef Odjela za ekonomske reforme i prirodne resurse u Delegaciji Evropske komisije u BiH na sastanku o koordinaciji socijalne sigurnosti koji se održao 19. juna u Sarajevu.

Gospodin Hesse je  na sastanku čija tema je bila koordinacija socijalne sigurnosti
istakao da je Evropska unija pokretač kvaliteta ekonomskog i socijalnog života.
“Budućim članicama Evropske unije želimo pokazati da dobra evropska socijalna politika podrazumijeva i dobru ekonomsku politiku“, kazao je on.

Sastanak visokih zvaničnika na temu koordinacije socijalne sigurnosti održan je u okviru zajedničkog projekta Evropske komisije i Vijeća Evrope “Koordinacija i reforma sistema socijalne sigurnosti“, i dio je regionalnog IPA programa.

U uvodnom govoru, Caroline Ravaud, specijalna predstavnica generalnog sekretara Vijeća Evrope, izrazila je nadu da će ovaj sastanak pomoći učesnicima da se upoznaju sa iskustvima i najboljim praksama postignutim u ovoj oblasti.
Sastanku su pristustvovali predstavnici Vijeća Evrope u BiH, Delegacije Evropske komisije u BiH, predstavnici institucija BiH, te eksperti iz oblasti socijalne sigurnosti iz Njemačke i Švajcarske.

Zajednički program Evropske komisije i Vijeća Evrope pod nazivom “Socijalna sigurnost i reforma sistema socijalne sigurnosti” namijenjen je zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Europa.ba