Evropska unija finansirala uspostavu Multimedijalnog centra Univerziteta u Zenici

U Zenici je 22. juna 2009.g. svečano otvoren Multimedijalni centar (MMC) Univerziteta u Zenici, uz finansijsku pomoć Evropske unije putem putem TEMPUS programa (Trans-European Mobility Scheme for University Studies).

Multimedijalni centar je osnovan u sklopu projekta “Uspostavljanje centra za poduzetništvo i inovacije pri Univerzitetu u Zenici” kojeg finansira Evropska unija, a ovaj projekt je pomoglo i Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Holandije putem Univerzitetskog Inkubatora.

Na ceremoniji održanoj u svečanoj sali Metalurškog fakulteta u Zenici u ime ambasadora Dimitrisa Kourkoulasa, šefa Delagacije Evropske komisije u BiH, prisutnima se obratila Jadranka Mihić.

Gospođa Mihić naglasila je važnost otvorenja Multimedijalnog centra, čime je ostvaren „odličan spoj između industrije i obrazovanja”.

„Ovaj projekat je veoma važan i za daljnji proces evropskih integracija. Teme i oblasti kojima se on bavi, kao što su razvoj poduzetništva, podrška malim i srednjim poduzećima, smanjenje nezaposlenosti i promocija inovativnosti, su teme kojima se poklanja velika pažnja i u Evropskoj uniji. One su prioritetne kako za modernizaciju obrazovnog sistema, tako i za razvoj ekonomije.

Naša podrška sistemu obrazovanja u BiH će se nastavati i u okviru IPA programa. Kroz predpristupne fondove, u narednom periodu Bosna i Hercegovina će imati oko 2,4 miliona eura namijenjenih za podršku TEMPUS i Erasmus Mundus programa”, kazala je gđa Mihić.

Glavni ciljevi ovog projekta su: uspostava Centra za poduzetništvo i inovacije pri Univerzitetu Zenica; obuka trenera; odnosi s javnošću s ciljem podizanja nivoa svijesti o transferu znanja i koristima za unaprijeđenje ekonomskog razvoja; radionice za buduće “know-how” specijaliste i davanje konsultantskih usluga za buduće poduzetnike

Na svečanosti je održana i video konferencija u saradnji sa Univerzitetom u Mariboru.

„Univerzitet u Zenici sada ima najmodernije resurse ne samo za nastavni nego i istraživački proces”, kazao je prof.dr.sci. Darko Petković, Prorektor Univerziteta u Zenici.

Europa.ba