Završena druga faza projekta “Razvoj Preduzetničkog inkubatora Prijedor” kojeg finansira Evropska unija

U krugu bivše vojne kasarne Palanćište kod Prijedora, 22. juna 2009.g. svečano su otvorena dva objekta projekta “Razvoj Preduzetničkog inkubatora Prijedor”. Time je označen uspješan završetak druge faze tog projekta kojeg su finansirali Evropska unija i opština Prijedor.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosila je 280.979 eura, od čega je Evropska unija uložila 248.892 eura, odnosno 88,58% sredstava, dok je opština Prijedor uložila 32.087 eura ili 11,42%.Obnova objekata ukupne površine od 688 m2 u sklopu Preduzetničkog inkubatora, je omogućila rad za pet proizvodnih firmi i upošljavanje 20 radnika. 

Nosilac projekta bila je Agencija za ekonomski razvoj opštine Prijedor (PREDA-PD) uz podršku lokalnih razvojnih agencija iz Novog Grada/Bosanskog Novog i Kozarske/Bosanske Dubice. Aktivno učešće opština ove regije, kao partnera u projektu, je doprinijelo održivosti projekta, unaprijeđenju preduzetništva I ekonomskog razvoja i otvaranju novih radnih mjesta. Takva pozitivna aktivnost lokalne vlade čini regiju privlačnijom za pokretanje biznisa i povećanje ulaganja, kako domaćih tako I stranih.

Johann Hesse, šef Sekcije za ekonomski razvoj i prirodne resurse u Delegaciji Evropske komisije u BiH, izrazio je zadovoljstvo uspješnim okončanjem druge faze ovog projekta i naglasio da će Inkubator imati važnu ulogu za razvoj i funkcionisanje malih i srednjih preduzeća u ovoj regiji, ne samo zbog smanjenja troškova pokretanja biznisa nego i u pružanju usluga drugim preduzećima što će ih učiniti konkurentnijim.

Hese je istakao da je Evropska komisija podržala taj projekat kako bi pomogla privatnom sektoru da otvori što više novih radnih mjesta. On je kazao da Preduzetnički inkubator sigurno ne može riješiti sve probleme lokalnih privrednika. Međutim, dodao je Hesse, mogućnost smještaja proizvodnje u adaptiranim prostorima, te usluge savjetovanja i tehničke podrške, predstavljat će značajnu pomoć preduzećima koja će u tim objektima započeti svoj rad. 

“Nadam se da će ovaj Preduzetnički inkubator poslužiti svrsi i da će u vrijeme ekonomske krize privatnom sektoru omogućiti da normalno radi i povećava prihode”, naglasio je Hesse. 

Branislav Vujašin, projekt menadžer izgradnje Preduzetničkog inkubatora Prijedor, zahvalio se Delegaciji Evropske komisije u BiH što je finansijski podržala drugu fazu tog projekta koja je, pored sanacije dva objekta bivše kasarne, uključivala i regulisanje sistema vodovoda, kanalizacije i telekomunikacija, kao i izgradnju prilazne saobraćajnice. 

“Svrha Preduzetničkog inkubatora je da pruži smještaj novoformiranim proizvodnim firmama u periodu do pet godina. Nakon toga predviđa se njihov prelazak u industrijske zone, što će u inkubatoru osloboditi mjesto za nove firme”, naglasio je Vujasin. 

Marko Pavić, načelnik opštine Prijedor, razvoj Preduzetničkog inkubatora ocijenio je uspješnim korakom u pravcu smanjenja nezaposlenosti, kao najvećeg problema sa kojim se suočava ta lokalna zajednica.

Europa.ba