EU odobrila paket od 39 miliona eura za Bosnu i Hercegovinu kao odgovor na finansijsku krizu

Evropska komisija je danas usvojila program čiji je cilj da Bosni i Hercegovini pomogne da ublaži posljedice finansijske i ekonomske krize.

39 miliona eura bespovratnih sredstava će biti usmjereni na podršku razvoju srednjih i malih preduzeća, te podrazumijevati značajne investicije u infrastrukturu u oblastima transporta, zaštite životne okoline i energetike. Sredstva će biti dodijeljena i Agenciji za osiguranje depozita kako bi se spriječili odlivi depozita usljed finansijske krize.

Doprinos u vidu bespovratnih sredstava Evropske komisije će dovesti do aktiviranja značajnih kreditnih sredstava od strane međunarodnih finansijskih institucija kao što su Evropska investiciona banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Kreditanstalt fur Wiederaufbau.

39 miliona eura je dodijeljeno iz okvira Instrumenta pretpristupne pomoći za Bosnu i Hercegovinu. Drugi program za Bosnu i Hercegovinu koji će za cilj imati dalje napore na izgradnji institucija u zemlji Evropska komisija će usvojiti u jesen 2009. godine.

Europa.ba