U Sarajevu je održan Info dan o projektima podrške Evropske unije ekonomskom razvoju u BiH

U Sarajevu je 28.avgusta održan Info dan o projektima podrške Evropske unije ekonomskom razvoju u BiH. Svi potencijalni aplikanti su pozvani da prisustvuju informativnim danima nakon što je 15. jula objavljen Šesti poziv za dostavljanje prijedloga projekata iz oblasti malih i srednjih preduzeća i turizma.

Gospodin Johann Hesse, šef sektora operacija za ekonomske reforme i prirodne resurse u Delegaciji Evropske komisije u BiH i, predstavio je poziv za projekate i objasnio da ovaj mehanizam pomoći Evropske  unije postoji od 2003.godine, te da je od tada EU investirala oko deset miliona eura u šezdesetak projekata u BiH.

Riječ je o malim i srednjim preduzećima, projektima koji su podsticali ekonomski razvoj, turizam, nevladne organizacije, privredne komore, neprofitne organizacije i druge. Gospodin Hesse je posebno istaknuo važnost dva principa prilikom apliciranja za pomenuta sredstva – kvalitet projekta i sufinasiranje.
„Nijedan projekat nije unaprijed izabran, nego će biti izabrani isključivo na osnovu ovog javnog natječaja“ kazao je gospodin Hesse pozivajući učesnike da ponude kvalitetne projekte.

Drugi važan princip se odnosi na sufinansiranje, što znači da svi aplikanti trebaju uložiti određena sredstva. U okviru ovog poziva aplikanti mogu tražiti najmanje 15%, a najviše 50% sredstava Evropske unije.
„Također je vrlo važno naglasiti da je ovaj poziv za projektne prijedloge fokusiran na vrlo konkretne aktivnosti koje smo odabrali preliminarnom evaluacijom i procjenama  ranije pregledanih poziva, projekata koji su realizirani te rezultata koji su ostvareni u sklopu ranijih poziva. Kada govorimo o dijelu poziva koji se odnosi na mala i srednja preduzeća, onda ćemo se posebno fokusirati na jačanje konkurentnosti, otvaranje novih radnih mjesta, obuku,  seminare, umrežavanje i kreiranje partnerstava sa srodnim firmama“ objasnio je gospodin Hesse.     

Drugi dio poziva koji se odnosi na turizam će se posebno fokusirati na na već postojeće turističke ponude, eko-zone, kulturno-istorijsko naslijeđe i ponude za njihovo uvezivanje u jednu privlačnu turističku ponudu u BiH.  

„Generalno govoreći, veliku pažnju ćemo obratiti na kvalitet  ponuđenih ponuda, kako za mala i srednja preduzeća, tako i za turizam. Naša je namjera da pomognemo BiH da poboljša svoju turističku ponudu jer smo uvjereni da ova zemlja, sa svojim prirodnim i kulturnim resursima, ima puno toga ponuditi“ dodao je gospodin Hesse.  Ukupna vrijednost sredstva za odobrene projekte je  3,875,000 eura, a pojedinačno po projektu će biti izdvojeno  od 300 do 400 hiljada eura.

Info dani će pored Sarajeva biti održani u  Mostaru, Zenici, Tuzli i Banja Luci. Tokom ovih dana, prisutni će biti informisani o programskom okviru, o pravilima za predaju prijedloga projekata kao i o kompletnoj aplikacionoj dokumentaciji. Odgovori na pitanja potencijalnih aplikanata u vezi sa ovim Pozivom bit će objavljeni na internet stranici Delegacije Evropske komisije u BiH, www.europa.ba

Europa.ba