Erasmus Mundus 2009.-2013.

O Erasmus Mundus 2009.-2013. programu 

Uvod

Erasmus Mundus je program saradnje i mobilnosti u oblasti visokog obrazovanja koji ima za cilj da poboljša kvalitet evropskog visokog obrazovanja i promoviše dijalog i razumijevanje među ljudima i kulturama kroz saradnju sa trećim zemljama. Pored toga, doprinosi razvoju ljudskih resursa i kapaciteta međunarodne saradnje visokoškolskih ustanova u trećim zemljama povećavanjem mobilnost između Evropske unije i tih zemalja.

Erasmus Mundus program pruža podršku:

  • visokoškolskim ustanovama koje žele da provode zajedničke programe na postdiplomskom nivou (akcija 1) ili da uspostave među-institucionalna partnerstva za saradnju između univerziteta u Evropi i ciljanih trećih zemalja (aktivnost 2);
  • pojedinim studentima, istraživačima i univerzitetskom osoblju koji žele da provedu određeni vremenski period studiranja/naučno-istraživačkog rada/podučavanja u sklopu jednog od gore navedenih zajedničkih programa ili partnerstava za saradnju (aktivnost 1 i aktivnost 2);
  • bilo kojoj organizaciji aktivnoj u oblasti visokog obrazovanja koja želi da razvija projekte usmjerene ka poboljšanju atraktivnosti, profila, vidljivosti i imidža evropskog visokog obrazovnja širom svijeta (aktivnost 3).

Ciljevi

Erasmus Mundus 2009.-2013. je program saradnje i mobilnosti u oblasti visokog obrazovanja za:

  • poboljšanje kvalitete u evropskom visokom obrazovanju;
  • promociju Evropske unije kao središta izvrsnosti u učenju širom svijeta;
  • promociju međukulturnog razumijevanja kroz saradnju s trećim zemljama, kao i za razvoj trećih zemalja u oblasti visokog obrazovanja.

Erasmus Mundus 2009.-2013. (Odluka br. 1298/2008/EC) se nastavlja i proširuje opseg aktivnosti već pokrenutih u toku prve faze (2004.-2008.) programa. Sada uključuje okvirnu šemu Erasmus Mundus programa vanjske saradnje, koja je pokrenuta u 2006. godini kao komplement izvornom programu. Pored toga, program integriše aktivnosti saradnje sa industrijaliziranim zemljama. 

Aktivnosti

Erasmus Mundus 2009.-2013. se realizuje kroz slijedeće aktivnosti:

  • Aktivnost 1: Erasmus Mundus zajednički programi izuzetnog kvaliteta na magistarskim (aktivnost 1 A) i doktoratskim (aktivnost 1 B) nivoima uključujući stipendije za sudjelovanje u ovim programima;
  • Aktivnost 2: Erasmus Mundus partnerstva između visokoškolskih ustanova evropskih i trećih zemalja uključujući stipendije za mobilnost na svim akademskim nivoima;
  • Aktivnost 3: Promocija evropskog visokog obrazovanja kroz projekte za poboljšanje atraktivnosti Evrope kao obrazovne destinacije i središta izvrsnosti na svjetskom nivou.

Programski vodič sadrži sve opće informacije i uvjete o tome kako podnijeti zahtjev za finansiranje. Pored toga, pozivi za dostavu prijedloga projekata se redovno objavljuju za određene aktivnosti.

Upravljanje programom

Evropska komisija je odgovorna za upravljanje programom Erasmus Mundus                   2009.-2013. Ona upravlja budžetom i određuje prioritete, ciljeve i kriterije za Program. Nadalje, vodi i prati opću primjenu, praćenje i evaluaciju Programa na evropskom nivou. 

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualne medije i kulturu (EACEA) je odgovorna za provedbu programa Erasmus Mundus.

Dodatne informacije o programu su dostupne na web stranici Erasmus Mundus:

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus_mundus/index_en.php

Europa.ba