TAIEX Seminar posvećen maloljetničkoj delinkvenciji

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, uz podršku Instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija – TAIEX (Tehnical Assistance and Information Exchange Istrument) Evropske komisije, koji omogućava edukaciju i dodatno profilisanje stručnjaka, organiziralo je 29. septembra u Banjoj Luci seminar pod nazivom “Maloljetnička delinkvencija”.

Maria Farrar Hockley, šefica sektora za pravosuđe i unutrašnje poslove, upravnu reformu i civilno društvo pri Delegaciji Evropske komisije u BiH  je otvorila Seminar zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislavom Čađom i zamjenicom ambasadora Slovačke Republike u BiH Monikom Bielom.  U svom obraćanju učesnicima skupa Maria Farrar Hockley je izrazila zadovoljstvo što je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS prepoznao značaj ove problematike, kao i što se radi na jačanju saradnje između institucija u BiH.

Zamjenica ambasadora Slovačke Republike u BiH  Monika Biela naglasila je kako Slovačka Republika usko sarađuje sa drugim članicama EU na otkrivanju maloljetnih delinkvenata.

„Veoma nam je drago da i BiH ovaj problem smatra tako važnim i što se radi na jačanju saradnje između institucija. Ta saradnja je ključna, jer se na maloljetničku delinkvenciju ne može gledati usko, samo kroz represivne mjere, već ona mora biti posmatrana mnogo kompleksnije“, ukazala je u svom obraćanju Monika Biela.

Inače, Seminar posvećen problemu maloljetničke delinkvencije okupio je predavače iz zemalja članica Evropske unije. U radu Seminara učestvovali su i predstavnici svih policijskih agencija i tužilaštava u BiH, nevladnih organizacija, te Ministarstva pravde BiH, Ministarstva pravde Republike Srpske, Ministarstva pravde Federacije BiH,  Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Ombdusmana Republike Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izjavio je da „problem maloljetničke delinkvencije nije problem samo Republike Srpske, BiH, već je to jedan globalni problem“.

„Statistički pokazatelji ukazuju da je maloljetnička delinkvencija u Republici Srpskoj u padu i naše opredjeljenje je da preduzmemo sve neophodne mjere i radnje, kako bi ove brojke sveli na minimum. Upravo i ovaj Seminar je jedna u nizu aktivnosti kroz koje radimo na poboljšanju komunikacije i saradnje između policije i zajednice, te razvijanju partnerstva između policije, škola i omladinskih grupa“, rekao je ministar Čađo.

TAIEX – Instrument za tehničku (savjetodavnu) podršku i razmjenu informacija je  instrument kojeg Generalna Direkcija za proširenje unutar Evropske komisije koristi kako bi pomogla zemljama u usklađivanju, usvajanju i primjeni zakona Evropske unije.

Europa.ba