Evropska unija podržava projekat Jačanja lokalne demokratije

Pozivaju se svi predstavnici sredstava informisanja da prisustvuju ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumijevanju za projekat Jačanje lokalne demokratije kojeg finansira Evropska unija, između Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i partnerskih opština, u utorak, 29. septembar 2009. godine, u Zgradi institucija BiH, Trg BiH 1, sala br. 1, sprat I, sa početkom u 11.00 sati.

Tom prilikom će se prisutnima obratiti gdin Boris Iarochevitch, otpravnik poslova Delegacije Evropske komisije u BiH, gđa Christine McNab, rezidentna predstavnica UNDP BiH i gospodin Srđan Arnaut, zamjenik ministra pravde BiH. Memorandum o razumijevanju će se potpisati sa načelnicima opština Banja Luka, Bihać, Bugojno, Doboj, Gračanica,Laktaši, Maglaj, Mrkonjić Grad, Novi Grad Sarajevo, Široki Brijeg, Travnik, Velika Kladuša, Višegrad, Zenica.

Projekat Jačanje lokalne demokratije/demokracije – LOD, koji finansira Evropska unija u iznosu od 1.5 miliona eura, nastoji da doprinese demokratskoj stabilizaciji, pomirenju i daljem razvoju BiH kroz podršku odabranim opštinama u uspostavljanju boljih odnosa između lokalnih vlasti i civilnog društva, te stvaranju finansijskih mehanizama za unaprijeđeno pružanje usluga.

Nakon izbora najkompetentnijih opština u Bosni i Hercegovini, putem transparentnog procesa sa unaprijed definisanim kriterijima, od 37 prijavljenih opština njih 14 je odabrano za učešće u LOD projektu. Projekat je fokusiran na uspostavu trajnog partnerstva između organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti podizanjem svijesti o saradnji od uzajamne koristi i podsticanjem održivog dijaloga te generiraranje jedinstvenih i transparentnih mehanizama za raspodjelu općinskih/opštinskih sredstava predviđenih za projektne aktivnosti organizacija civilnog društva i podsticanje istih da profesionaliziraju svoje aktivnosti – da usvoje praksu dugoročnog planiranja i djeluju u skladu sa lokalnim potrebama u zajednici.

Za dodatne informacije: www.undp.ba
Asja Čengić, Odnosi s javnošću
e-mail: acengic@undp.ba
+387 (0) 33 56 38 38 ; +387 (0) 33 55 23 30

Europa.ba