Potpisan Memorandum o razumijevanju za Projekat jačanja lokalne demokratije

Ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumijevanju za projekat “Jačanje lokalne demokratije”, kojeg finansira Evropska unija, između Razvojnog programa Ujedinjenih naroda i 14 partnerskih općina u Bosni i Hercegovini, upriličena je 29. septembra 2009. godine, u Zgradi institucija BiH.

Ovaj projekat, koji finansira Evropska unija u iznosu od 1.5 miliona eura, nastoji da doprinese demokratskoj stabilizaciji, pomirenju i daljem razvoju BiH kroz podršku odabranim općinama u uspostavljanju boljih odnosa između lokalnih vlasti i civilnog društva, te stvaranju finansijskih mehanizama za unaprijeđeno pružanje usluga.

Boris Iarochevitch, šef Operacija Delegacije Evropske komisije u BiH, tom prilikom izjavio je da projekat ima za cilj uspostavljanje dugoročnog dijaloga između općina i nevladinih organizacija.

„Projekat je usmjeren prema boljem i transparentnijem iskorištavanju fondova namijenjenih civilnom društvu. Sretni smo da je veliki broj općina uzelo učešća u ovom projektu i da su potpisali Memorandum o razumijevanju. Naš cilj je uspostaviti dugoročni dijalog između državnih institucija i civilnog društva, promoviranje buduće demokratizacije i ekonomskog razvoja u BiH. Ovo je tek prvi korak, a nakon godinu dana kada program završi, ostaje na općinama i na organizacijama civilnog društva da produže s dijalogom. Jer dobra uprava na svim nivoima, razvijanje odgovornih organizacija civilnog društva i jako civilno društvo koje može učestvovati u donošenju odluka predstavlja jedan od osnova za funkcionalnu demokratiju“, kazao je gospodin Iarochevitch.

Christine McNab, rezidentna predstavnica UNDP BiH rekla je da je BiH zemlja koja je prošla kroz težak period političke, ekonomske i društvene tranzicije i kao druge zemlje pogođena je globalnom ekonomskom krizom.

„Zato ne treba stati, moramo ići naprijed, učiniti život interesantnijim, boljim, održivijim kako bi se osigurala budućnost  djece. Civilno društvo je fantastična snaga za razvoj, a ovaj projekat nam daje novu priliku za to“, naglasila je godpođa McNab.

Srđan Arnaut, zamjenik ministra pravde BiH, izjavio je da će projekat pomoći da se uspostavi trajno partnerstvo između lokalne vlasti i organizacija civilnog društva, što je neophodno da se određeni poslovi lokalne vlasti razvijaju i kroz nevladin sektor kao objektivizarano sagledavanje određenih problema, ali i kao objektivna pomoć lokalnoj vlasti.

Memorandum o razumijevanju potpisan je sa načelnicima općina Banja Luka, Bihać, Bugojno, Doboj, Gračanica,Laktaši, Maglaj, Mrkonjić Grad, Novi Grad Sarajevo, Široki Brijeg, Travnik, Velika Kladuša, Višegrad, Zenica.

Europa.ba