Tanja Fajon, slovenačka zastupnica Evropskog Parlamenta u dvodnevnoj posjeti BiH

Tanja Fajon, slovenska zastupnica u Evropskom parlamentu i izvjestiteljica Komiteta EP-a za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove (LIBE) boravila je u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Na press konferenciji, koja se održala u četvrtak, 1. oktobra 2009. godine, u prostorijama Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, gospođa Fajon je govorila o značaju ispunjavanja preostalih obaveza BiH iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

„Dobila sam potvrdne informacija vlasti da je BiH čvrsta u odluci da ispuni zadate uvjete Evropske komisije, što je vrlo bitno za ono što pokušavam uraditi u Evropskom parlamentu“. – rekla je g-đa Fajon, naglasivši da „je predložila amandman da BiH i Albanija, nakon ispunjavanja datih uslova, budu stavljene na takozvanu Bijelu Šengensku listu“. 
G-đa Fajon je Komitetu za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove predstavila Izvještaj o Prijedlogu propisa Vijeća kojim se vrši izmjena i dopuna Propisa Evropske komisije za državljane trećih zemalja kojima je potrebna viza za ulazak u zemlje članice Evropske unije.U pomenutom izvještaju gđa Fajon je naglasila važnost integracije zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Izvještaj će se u novembru naći na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta.

“I pored toga što su mišljenja političkih grupa podvojena, trudim se da dobijem silnu podršku u Evropskom parlamentu. Ako dobijemo pozitivne rezultate za vašu zemlju, to će nam trasirati put naprijed. Ako Parlament glasa “za”, to će biti poruka za Evropsku komisiju i Vijeće da su, potrebne neke promjene”, objasnila je gđa Fajon. 

Izražavajući nadu u napredak, g-đa Fajon je ipak naglasila da “će joj biti potrebna pomoć bh. političara”, dodala je da je BiH na dobrom putu, ispunivši 90% zahtjeva, ali da treba ispuniti još četiri obaveze iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima: usvojiti krivični zakon, uspostaviti tijelo za sprečavanje i borbu protiv korupcije, imenovati direktore policijskih agencija, te uspostaviti državni ured ombudsmena.

Tokom dvodnevne posjete Tanja Fajon je imala više susreta sa predstavnicima vlasti u BiH, među kojima sa ministrom vanjskih poslova BiH, g-din Svenom Alkalajem, Samirom Rizvom, vođom pregovaračkog tima BiH za liberalizaciju viznog režima, predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH, a planiran je i susret sa visokim predstavnikom Međunarodne zajednice u BiH, Valentinom Inzkom.

Europa.ba