Izjava José Manuel Barrosoa, predsjednika Evropske komisije o ishodu referenduma u Irskoj

Dame i gospodo,

moja današnja poruka je vrlo jednostavna: Hvala Irskoj: Ovo je sjajan dan, za Irsku i za Evropu.

Građani Irske su dali svoj glas.. Bilo je to glasno “da” za Evropu. 
Razgovarao sam sa šefom vlade Irske, Brianom Cowenom kako bih mu čestitato. Takođe sam razgovarao sa Enda Kennyem, vođom partije Fine Gael i Eamon Gilmoreom, vođom Laburističke partije. Iznimno sam sretan zbog rezultata referenduma 

Sve zemlje članice su sada na demokratski način potvrdile Lisabonski sporazum, građanskim ili parlamentarnim glasanjem. 

Želim čestitati građanima Irske zbog ovakve odluke nakon dugotrajnog i pažljivog razmatranja. 
Potvrdi glas građana Irske vidim kao glas povjerenja u Evropsku uniju, znak njihove želje da bezuslovno budu članovi u srcu Evropske unije. Kao znak da Irska prepoznaje ulogu koju je Evropska unija imala u rješavanju ekonomske krize. 

Debata je bila snažna, mnogo je ljudi bilo uključeno i razmotreni su svi aspekti Lisabonskog sporazuma i politike Evropske unije. 
Vođena je snažna kampanja tokom proteklog mjeseca. Kada sam bio u Limericku, u subotu 12. septembra, zaista sam iz prve ruke to i vidio. Bio sam iskreno impresioniran ne samo kampanjom koju su vodile političke stranke nego posebno, i želim to naglasiti, kampanjama koje su vodile organizacije civilnog društva. 

Ovo pokazuje da, kada se uključimo, kada objasnimo, možemo očekivati stvarnu podršku za naš evropski projekat. Puno više informacija je bilo dostupno o Sporazumu i vjerujem da je to igralo važnu ulogu u odlučivanju ljudi. Drago mi je što je Evropska komisija pomogla u tome tako što je građanima Irske davala neophodne materijale i tačne informacije. 
Takođe vjerujem da su pravne garancije, uključujući i zadržavanje pozicije po jedan komesar iz svake zemlje članice, imalo važnu ulogu u rješavanju osnovanih sumnji koje su građani Irske izrazili u junu 2008. godine. Tada se pokazalo da je Evropska unija spremna da sluša i da reaguje. Evropska unija je projekat zasnovan na ideji solidarnosti. 
Vjerujem da Evropskoj uniji treba Lisabonski sporazum kako bi bila djelotvornija i pouzdanija u ispunjenju svojih zadataka i pružanju konkretnih rezultata svojim građanima. 

Sada, kada su sve zemlje članice na demokratski način odobrile Lisabonski sporazum, nadam se da će se neophodne procedure za njegovo stupanje na snagu brzo završiti u Poljskoj i Češkoj Republici. Danas je zaista bio sjajan dan za Evropsku uniju, i ponovo: hvala Irskoj.

Europa.ba