Proces proširenja EU: Godina napretka u zapadnom Balkanu i Turskoj

Evropska komisija je danas usvojila svoju godišnju strategiju o proširenju Evropske unije. U saopštenju je istaknut napredak koji su Zapadni Balkan i Turska ostvarili u procesu evropskih integracija tokom teške godine globalne ekonomske krize, te se navode glavni izazovi s kojima će se suočiti u narednim mjesecima i godinama. U svjetlu napretka koji je ostvaren, Evropska komisija je odlučila da preporuči otvaranje pregovora sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom. U velikom iskoraku za regiju, liberalizacija viznog režima za Zapadni Balkan značajno će napredovati u 2010.

U 2009. godini se obilježava 20. godišnjica pada Berlinskog zida i 5 godina od proširenja Evropske unije na srednju i istočnu Europu. Perspektiva pristupanja Evropskoj uniji nastavlja da pruža snažan poticaj za političku i ekonomsku reformu i učvršćuje mir i stabilnost. U strateškom interesu EU je da održi ovaj zamah, na temelju dogovorenih načela i uslova.

Proces proširenja EU se odvija trenutno uprkos dubokoj i rasprostranjenoj recesiji, koja je uticala i na EU i na zemlje iz procesa proširenja. Bilateralni sporovi ne bi trebali zadržavati proces pristupanja. Njih trebaju riješiti strane koje se nalaze u sporu.

Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija je ostvarila značajan napredak i značajno je riješila ključne prioritete pristupnog partnerstva. Evropska komisija smatra da ova zemlja dovoljno ispunjava političke kriterije koje je odredilo Evropsko vijeće u Kopenhagenu 1993. godine i Proces stabilizacije i pridruživanja i zbog toga je odlučila da preporuči otvaranje pristupnih pregovora.

Predstavljajući paket proširenja, komesar za proširenje Olli Rehn izjavio je: “Strategija proširenja koju danas predstavljamo je demonstracija našeg opredjeljenja za evropsku budućnost Zapadnog Balkana i Turske. U ovim teškim vremenima ekonomske krize, aplikacije za članstvo Albanije i Crne Gore ističu nastavak naše moći privlačenja Unije i naše uloge u promovisanju stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta. Aplikacija Islanda je dodala novu dimenziju na našu agendu proširenja.”

Bezvizno putovanje za građane Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore i Srbije početkom 2010. će donijeti opipljive koristi za građane. Evropska komisija će razmotriti prijedloge za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu do sredine 2010., ukoliko ove zemlje ispune postavljene uslove.

U vezi sa Turskom, komesar Rehn je rekao sljedeće:

“Turska je pokazala da je obnovila napore za političku reformu. Napredak u njenim pristupnim pregovorima ovisi o ovom zamahu, posebno konsolidacija temeljnih sloboda i vladavina prava. Pozdravljamo nedavne konsultacije o važnoj kurdskoj inicijativi koja će, nadam se, dovesti do konkretnih aktivnosti za prava svih Turaka”.

Ohrabren sam povijesnim korakom koji su Turska i Armenija napravile prema normalizaciji svojih odnosa. Taj proces bi sada trebao dovesti do pune normalizacije što je prije moguće.”

Hrvatska je ostvarila dobar napredak u ispunjavanju uslova iz pristupnih pregovora i pregovori su sada zvanično nastavljeni, nakon političkog sporazuma između Slovenije i Hrvatske oko graničnih pitanja. Hrvatska treba nastaviti da se zalaže u provođenju reformi, posebno u oblasti pravosuđa i javne uprave, borbe protiv organizovanog kriminala i poštivanja prava manjina. Ukoliko Hrvatska ispuni sve preostale uslove na vrijeme, pregovori o pristupanju bi se mogli završiti sljedeće godine.

Crna Gora je predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji u decembru 2008. godine i Evropska komisija trenutno priprema Mišljenje na zahtjev Vijeća. Održavanje parlamentarnih izbora je zadovoljilo većinu međunarodnih standarda. Preostali izazovi su jačanje administrativnih kapaciteta i konsolidovanje vladavine prava.

Albanija je u aprilu predala aplikaciju za članstvo u EU. Evropska komisija je spremna za izradu svog Mišljenja onog trenutka kada Vijeće to od nje zatraži. Održavanje parlamentarnih izbora je zadovoljilo većinu međunarodnih standarda. Preostali izazovi su jačanje vladavine prava i pravilno funkcionisanje državnih institucija.

Bosna i Hercegovina mora hitno ubrzati provedbu ključnih reformi. Evropska budućnost zemlje zahtjeva zajedničku viziju njenog vodstva o cjelokupnom pravcu kojim zemlja ide,  političku volju za ispunjavanje svih zahtjeva za evropsku integraciju i ispunjavanje uslova za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

Srbija je provedbom odredbi Privremenog sporazuma sa EU i provedbom ključnih reformi, pokazala opredijeljenost za približavanje Evropskoj uniji. U svjetlu održive saradnje sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, Evropska komisija smatra da EU treba sada implementirati Privremeni sporazum. Srbija mora pokazati konstruktivniji pristup pitanjima koji se tiču Kosova.

Na Kosovu  je stabilnost održana ali je i dalje krhka. Misija za provedbu vladavine prava, EULEX, je raspoređena na Kosovu i u potpunosti je operativna. Kosovo se suočava sa velikim izazovima, uključujući osiguranje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanje upravnih kapaciteta i zaštita srpske i drugih manjina.

U posebnom dokumentu, Evropska komisija predlaže da se građani Kosova približe Evropskoj uniji, uključujući i vizni dijalog sa perspektivom moguće liberalizacije viznog režima. Evropska komisija je takođe predložila produženje preferencijalnog trgovinskog režima (“autonomne trgovinske mjere”) od kojih Kosovo trenutno ima koristi i preporučit će pregovaračke direktive za trgovinski sporazum onda kada Kosovo ispuni sve relevantne zahtjeve.

Europa.ba