Sastanak o Monitoring Procesa Reformi

8. juna, 2007. godine, redovni sastanak o Monitoringu procesa reforme okupio je predstavnike Vlade BiH i Evropske komisije, predvođene Gospodinom Dirk Lange, šefom Odjela za Albaniju i BiH pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje.

Gospodin Lange je tom prilikom izjavio da nedostatak napretka u restruktuiranju policije predstavlja glavnu prepreku u naporima BiH da parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) sa Evropskom Unijom. BiH je ispunila sve tehničke pretpostavke za potpisivanje SAA, ali nedostatak volje i odlaganje reforme policije, bi u budućnosti mogli ugroziti pozitivnu sliku o državi, on je dodao.

Gospodin Lange je podsjetio vlasti BiH da novi Izvještaj o napretku u BiH treba da izađe u novembru ove godine i zatražio je od njih da postignu konkretne rezultate do septembra. On je međutim izjavio da BiH vlasti jesu učinile napredak u usvajanju u formi nacrta serije projekata i zakona koji su ključni uvjeti za SAA, ali je naglasio da EU od njih očekuje da usvoje i provedu ove zakone što je skorije moguće.

Gospodin Osman Topčagić, direktor BiH Direkcije za evropske integracije, izjavio je da su tokom dvodnevnog sastanka o Monitoringu procesa reforme, vlasti BiH i njihovi partneri iz Evropske komisije posebnu pažnju posvetili stvaranju povoljnije klime u područjima trgovine, malih i srednjih preduzeća, industrije, kao i poreske i carinske politike i poljoprivrede i ribarstva.

Tokom svoje posjete 8 i 9 juna. 2007. godine, gospodin Lange će posjetiti Travnik, u centralnoj BiH. On će se sastati sa predstavnicima vlasti Srednjebosanskog kantona, Regionalne razvojne agencije i privrednika i Udruženja poslodavaca, kako bi se upoznao sa pitanjima privrednog razvoja u ovome kantonu. On će također posjetiti fabriku mliječnih prerađevina ”Poljorad”, kao i historijske i kulturne znamenitosti poput Travničke tvrđave.

Evropska Unija je obezbijedila sredstva za obnovu ove tvrđave u okviru svog EURED Fonda, koji podržava projekte iz oblasti razvoja turizma širom BiH.

Europa.ba