Uspostavljen fond za reformu javne uprave

12. jula 2007. godine u Sarajevu predstavnici državne i entitetskih vlada i donatori koji su se obavezali da će obezbijediti 4,5 miliona eura, potpisali su Memorandum o razumijevanju o uspostavi fonda za reformu javne uprave. Ovo je prvi put da je postignut zajednički finansijski ugovor između  donatora i vlade BiH.

Potpisnici memoranduma bili su Dr. Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH; gospodin Nedžad Branković, Premijer vlade Federacije BiH; gospodin Milorad Dodik, Pemijer vlade Republike Srpske; gospodin Mirsad Đapo, Načelnik Brčko distrikta i gospodin  Dragan Vrankić, ministar finansija i trezora BiH. Potpisnici na strani donatora bili su ambasador Dimitris Kourkoulas, šef delegacije Evropske komisije u BiH; njegova ekselencija gospodin Matthew Rycroft, ambasador Velike Britanije u  BiH; njegova ekselencija gospodin Karel Vosskuhler, ambasador Nizozemske u BiH i gospodin Anders Hedlund ispred ambasade Švedske.

Memorandum je potpisan u prisustvu gospodina Miroslava Lajčaka, visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU.

Dr. Špirić je zahvalio donatorima na novom finansijskom instrumentu i izjavio da vjeruje da će reforma javne uprave dati dobre rezultate i da će se implementirati strategija kako bi se ispunio cilj djelotvorne i transparentne uprave koja će biti u stanju da riješi izazove sa kojima će se susretati na putu prema evropskim integracijama. On je dodao da će se redovno održavati zajednički sastanci kako bi se usaglasili budući koraci.

Ambasador Kourkoulas, koji je govorio u ime svih donatora, izrazio je svoje zadovoljstvo zbog prisustva visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU kojim iskazuje svoju podršku ovoj značajnoj reformi, i dodao da svi računaju na  njegove upute u daljem provođenju ovog procesa. On je rekao da je reforma javne upravne ključni element svake demokratske države i dobrog upravljanja. Ova reforma će imati direktan uticaj na život svih građana BiH i  veoma je važna za evropsku budućnost ove zemlje. Bez reformskog procesa, rekao je on, bit će nemoguće usvojiti/implementirati 100,000 stranica zakona Evropske unije.

Sredstva će pomoći Uredu koordinatora reforme javne uprave u izradi i implementaciji sveobuhvatne državne strategije ya reformu javne uprave strategije. Za razliku od ostalih donatorskih sredstava, ovim sredstvima će direktno upravljati Ured koordinatora reforme javne uprave, koji će odlučivati o prioritetima i implementaciji strategije koja je usaglašena i usvojena na nivou države i entiteta/distrikta. Ovo vladi BiH daje pune ovlasti nad procesom i memorandum je znak povjerenja koje donatori imaju u kapacitet vlade da krene sa procesom naprijed.

Ciljevi reforme javne uprave – koja u BiH ima visoki prioritet u procesu evropskih integracija – su:

1.     otvorena vlada

2.     depolitizacija – razdvajanje politike i uprave; bez politički motivisanih imenovanja na funkcije

3.      profesionalizacija državne službe = obezbijediti sigurnost i nepristrasnost; obuku državnih službenika – orijentacija javnog sektora ka efikasnom funkcionisanju

4.     odgovornost i kontrola – jasno definisane administrativne procedure i kontrola nad javnim sredstvima.

5.     snažni upravni i pravosudni sistemi za provedbu i primjenu zakona.

Evropska unija je do sada uložila više od 8 miliona eura u reformu javne uprave u BiH, pružajući podršku u obrazovanju državnih službenika, jačanju Ureda koordinatora reforme javne uprave i Agencije za državnu službu.

Europa.ba