Završna svečanost projekta zaštite naslijeđa održana u Blagaju

U Blagaju je 12 Septembra 2007 održana završna svečanost projekta “Program zaštite, prezentacije i integracije kulturnog i prirodnog naslijeđa u turistički sektor hercegovačke regije”.

Cilj programa je doprinos razvoju turizma kroz promociju i očuvanje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.

Najuočljivije aktivnosti na projektu sastojale su se od postavljanja 159 informacionih tabli na 133 lokaliteta kulturno-historijskog naslijeđa obezbjeđujući osnovne historijske i tehničke podatke; čišćenje samoniklog raslinja na 19 lokaliteta nacionalnih spomenika; postavljanje klupa za sjedenje i kanti za otpatke na 37 lokaliteta nacionalnih spomenika kao i izrade raznog promotivnog materijala uključujući mape i CD-e.

Evropska unija obezbjedila je 88,33% vrijednosti projekta, odnosno 197.390 Eura dok je ostalo doprinos implementatora, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. 

Događaj je počeo razgledanjem nacionalnih spomenika Blagaja koji su unikatni zgog kolekcije naslijeđa iz različitih perioda. Najstariji član porodice dočekala je goste u kompleksu „Velagića“, skupinu arhitektonski tradicionalnih bosanskih kuća. Ostala značajna mjesta uključila su Sultan Sulejmanovu džamiju, izgrađenu 1520. godine;  Karađoz-begov most također izgrađen u 16-om stoljeću, kao i stari hamam.

Gđa. Amra Hadžimuhamedović, Predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i voditelj projekta, naglasila je da je ovo prvi ovakav projekat implementiran od strane BiH državnih ustanova sa fondovima Evropske Unije. Ovo je bio izazovan projekat koji je naglasio važnost svijesti o prezentaciji i očuvanju nacionalnog naslijeđa. Spomenula je i djecu u regiji koja će sada zastati i pročitati, sa interesovanjem, o gradjevinama kraj kojih prolaze cijelog njihovog života.

Gdin. Marc Vanbrabant, Šef Odjela za ugovore i finansije pri Delegaciji Evropske komisije u BiH izrazio je zadovoljstvo što je u Blagaju na ovoj proslavi i čestitao Nacionalnoj komisiji na postignutim rezultatima. Naglasio je napore – finansijske i druge – koje je Evropska zajednica investirala u projekte Regionalnog ekonomskog razvoja u BiH, između kojih je i ovaj – više od 10 miliona Eura investirano je do danas. Pojasnio je da je osnovni cilj projekta zaštita naslijeđa učinivši ga samoodrživim, što će obezbijediti daljnji ekonomski rast turističkog sektora u regiji, na taj način otvarajući nova radna mjesta.

Gdin. Ljubo Bešlić, Gradonačelnik grada Mostara, pozdravio je podršku datu ovom projektu, naglašavajući da to ukazuje na važnost kulturnog identiteta i sposobnosti očuvanja i prezentacije nacionalnog naslijeđa.

Europa.ba