Izjava Olli Rehna, evropskog komesara za proširenje, povodom parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

“Drago mi je što sam danas u Sarajevu, na jedan ovako važan dan, kada Bosna i Hercegovina pravi novi iskorak ka svojoj evropskoj budućnosti. Želim na tome čestitati svim građanima i liderima ove zemlje.

Bosna i Hercegovina je uložila značajne napore kako bi postigla ovaj rezultat.

Moram reći da je Komisija, tokom pregovora koji su završeni prije godinu dana, bila impresionirana pregovaračkim kapacitetom Bosne i Hercegovine. Pokazalo se da je teže ispuniti političke uslove.

Sporazum koji smo danas parafirali donosi konkretne koristi građanima Bosne i Hercegovine. Njime se omogućava uspostava zone slobodne trgovine i jačaju se odnosi između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, što donosi ekonomske koristi ovoj zemlji. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju takođe predstavlja prolaz za sticanje statusa kandidata, s tim da se pravilno provodi.

Danas imamo razloga za slavlje jer Bosna i Hercegovina zaslužuje da napravi novi korak. Ona to zaslužuje zbog ispunjenih tehničkih uslova ali i zbog zadovoljavajućeg napretka koji je postignut u ispunjenju političkih uslova. Juče sam sa političkim liderima usaglasio dalje korake kako bi se reforma policije provela u skladu sa principima Evropske unije.

Želim podstaknuti lidere u Bosni i Hercegovini da iskoriste pozitivni momentum koji je stvoren i nastave poduzimati neophodne korake kako bi ispunili sve što je potrebno za proces evropskih integracija.”

Europa.ba