Renoviranje kantonalnog i opštinskih sudova

Ceremonija koja se održala 11. decembra 2007. godine obilježila je početak projekta renoviranja zgrada kantonalnog i opštinskih sudova. Evropska unija je obezbijedila preko 1,4 miliona eura, dok je Ministarstvo pravosuđa i uprave Kantona Sarajevo u projektu učestvovalo sa 400.000 eura, a vlada Kraljevine Norveške sa 90.000 eura.

Cilj projekta je poboljšati kapacitete opštinskih i Kantonalnog suda Sarajevo kako bi svoje administrativne i pravosudne funkcije obavljali djelotvornije uz efikasno i koordinirano korištenje prostora u postojećim zgradama. To će rezultirati i efikasnijim procesuiranjem predmeta. Nadalje, ovim projektom će se omogućiti:

  • bolji protok informacija i interna komunikacija sudova što će dovesti do bolje koordinacije i upravljanja, kao i boljih radnih odnosa između sudija i osoblja;
  • bolju saradnju registrara i sudskih odjela; pristup javnosti informacijama uz poštivanje rada i procedura sudova, između ostalog;
  • odvajanje javnog prostora od prostora suda gdje je zabranjen pristup; određivanje zajedničkog ulaza/izlaza i podjela zgrade na logične zone;
  • uspostavu efikasnog upravljanja zgradom po pitanju koordinacije različitih korisnika i održavanja različitih dijelova zgrade.

Gosp. Goran Salihović, predsjednik Opštinskog suda u Sarajevu pozdravio je učesnike i predstavio govornike.

Ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u BiH, je naglasio da je vladavina zakona jedan od ključnih prioriteta Evropske unije na Zapadnom Balkanu. Uspostavljanje djelotvornog, nepristrasnog i nezavisnog pravosuđa je temelj Procesa stabilizacije i pridruživanja Bosne i Hercegovine. Kao što je naglašeno u Evropskom partnerstvu, vladavina zakona i reforma pravosuđa važni su koraci u procesu Evropskih integracija.

Gosp. Samir Silajdžić, premijer Kantona Sarajevo i gosp. Branko Perić, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, zahvalili su se na podršci, te su obadvojica naglasila da je renoviranje velika pomoć pri obavljanju zahtjevnog zadatka riješavanja nagomilanih sudskih predmeta (njihov trenutni broj je gotovo dva miliona).

Europa.ba