OKVIRNI IPA SPORAZUM POTPISAN U SARAJEVU

Pierre Mirel, direktor za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje i Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH potpisali su 20. februara 2008. godine Okvirni sporazum za  Instrument za pretpristupnu podršku (IPA) u Sarajevu. Komisija je u okviru Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA) dodijelila 440 miliona eura podrške za BiH u njenoj tranziciji od zemlje potencijalnog kandidata do zemlje kandidata u periodu od 2007. do 2011. godine.

Tokom ceremonije potpisivanja Okvirnog IPA sporazuma, gospodin Mirel je potcrtao da je potpisivanje ovog sporazuma dokaz da će EU konstantno osiguravati finansijsku podršku Bosni i Hercegovini. Gospodin Mirel je izrazio svoje zadovoljstvo zbog nedavnog usvajanja pretpristupne strategije koju je usvojilo Vijeće ministara BiH, čime je postala dio službenog integracijskog procesa BiH u EU.

Naglašavajući činjenicu da je od kraja rata EU investirala 1,9 milijardi eura u BiH, gospodin Mirel je podsjetio da su ova sredstva iskorištena za obnovu, izgradnju državnih  institucija, povratak izbjeglica i za poduzimanje važnih reformi. Imajući u vidu da će u okviru IPA procesa EU osigurati 500 miliona eura za period 2007. – 2011., Mirel je zaključio: “Mi vjerujemo da je ovo jasan znak i dokaz povjerenja i dalje podrške EU Bosni i Hercegovini. Nadam se da će ova podrška pomoći vašoj zemlji da ostvari ciljeve i obavi potrebne reforme.”

U svom obraćanju predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je izrazio svoje zadovoljstvo činjenicom da BiH može aplicirati za IPA sredstva i dodao: «Ja sam uvjeren da će, ako ubrzamo proces eurointegracija, sredstva Evropske komisije biti izdašnija. Zato je do nas u BiH da učinimo sve što je potrebno da ostvarimo dobre rezultate.” Govoreći o potrebnom optimizmu kada je riječ o podršci procesa integarcije BiH, on je zaključio da “bez konkretnih rezultata neće biti optimizma iz Brisela. Zato se nadam da će vijesti iz BiH svaki dan biti bolje.”

O IPA-i 

IPA je ključno sredstvo strategije pretpristupne podrške Komisije. IPA će pomoći zemljama u tranziciji da zadovolje Kriterije prijema (ispunjavanje političkih, ekonomskih i kriterija vezanih za Acquis kada je riječ o članstvu, izgrađujući njihove upravne i pravosudne kapacitete) i pripreme za izradu programa, upravljanje i implementaciju EU strukturalnih, kohezionih i fondova za razvoj ruralnih područja nakon prijema.

Okvirni sporazum između Bosne i Hercegovine i Komisije Evropskih zajednica je važan korak u provedbi  Instrumenta pretpristupne podrške (IPA) Evropske komisije. On postavlja pravila o saradnji između Komisije i zemlje korisnice.

Konkretno, Sporazum utvrđuje odredbe koje se tiču zakonskih, upravnih i tehničkih okvira za provedbu podrške EU. On takođe definira operativne strukture, koje Bosna i Hercegovina mora kreirati kako bi mogla u potpunosti koristiti ovaj Instrument, uključujući i Komponente III-V.

Podrška u okviru IPA-e može biti odobrena tek nakon što je zaključen Okvirni sporazum, odnosno nakon što je on stupio na snagu. Ovaj sporazum će se primjenjivati na sve IPA komponente i na sve projekte koje finansira EU u datoj zemlji. Slijedeći uspostavu Okvirnog sporazuma, a u cilju pristupanja sredstvima koja su dodijeljena u okviru IPA godišnjih programa, Bosna i Hercegovina takođe mora zaključiti svake godine Sporazum o finansiranju, koji osigurava specifičnije uslove pružanja podrške Zajednice.   

 

Europa.ba