Francuska/Estonija – BiH Twinning projekat za bh. željeznice uspješno završen

Konferencija za predstavnike medija, koja se održala u Sarajevu 26. marta 2008. godine, označila je uspješan završetak projekta “Twinning podrška Ministarstvu komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine u realizaciji Zakona o željeznicama”, koji je realizovan u okviru EU programa CARDS 2005. Francusko ministarstvo za ekologiju, održivo planiranje i razvoj i Estonija kao mlađi partner realizirali su ovaj Twinning projekat, koji je počeo 3. jula 2006. godine.

U okviru ovog Twinning projekta, Ministarstvo komunikacija i trasporta BiH unaprijedilo je svoje kapacitete kako bi moglo riješavati pitanja evropskih integracija i upravljati željezničkim podsektorom, posebno u vezi sa kreiranjem politika i njihovoj realizaciji. Posebni ciljevi ovog Twinning projekta, takođe uspješno ostvareni, bili su osigurati ciljnu podršku Ministarstvu komunikacija i transporta BiH u provođenju Zakona o željeznicama BiH i utvrditi, usvojiti i provesti odredbe Acquis-a koje su u vezi sa željezničkim podsektorom. 

U ime Delegacije Evropske komisije u BiH, gospodin Andre Lys, šef Operacija, čestitao je učesnicima na uspješnom završetku projekta, čija relevantnost leži i u činjenici da je željeznička infrastruktura u BiH stara više od 50 godina. Gospodin Lys je objasnio koliko je važno da vlasti BiH nastave svoj rad u ovom polju, posebno da okončaju proces zapošljavanja u Regulatornom tijelu željeznica. Nadalje, on je podcrtao kako je važno riješiti pitanje imenovanja rukovodilaca infrastrukture i nastaviti dalje usaglašavanje sa EU Acquis-om, kao prioritetom definiranim dokumentom Evropsko partnerstvo. Gospodin Lys je zaključio svoje obraćanje riječima da će Delegacija Evropske komisije u BiH ostati posvećena u pružanju podršku željezničkom sektoru.

Najkonkretniji rezultat ovog projekta, koji je trajao 21 mjesec, jeste mogućnost BiH da kroz realizaciju njegovih nalaza i zaključaka bude u skladu sa Direktivom EU o željeznicama pod nazivom “Prvi paket o željeznicama”. Gospodin Guy Bennatar, lider projekta, je rekao da je na BiH da provede Drugi paket o željeznicama koji se posebno tiče pitanja sigurnosti željeznica, dok je Treći paket u pripremi tokom 2008.

Ministar komunikacija i transporta BiH, gospodin Božo Ljubić objasnio je osnovne činjenice o ovom projektu i naglasio da su željeznice dobile specijalni softver za registar željezničkih vozila, koji je instaliran u Regulatornom odboru željeznica. On je objasnio da su svi relevantni subjekti obučeni i da im je osigurana podrška eksperata iz željezničkog sektora, te je izrazio nadu da će iskustva stečena kroz ovaj projekat omogućiti “našim stručnjacima da na jednostavan način primjene EU Acquis u željezničkom sektoru i poduzmu neophodne reforme kao jednu od obaveza definiranih SSP-om.”

Delegacija Evropske komisije u BiH podržala je ovaj projekat sa 1 milion eura.

Europa.ba