Zajednički projekt podržan od EU „Podrška Agenciji za osiguranje BiH“ zvanično počeo

Twinning projekat “Podrška Agenciji za osiguranje BiH”, koji je finansijski podržala EU, predstavljen je na konferenciji za štampu 31. marta 2008. godine u Sarajevu. U narednih devet mjeseci twinning projekat vrijedan 250.000 eura biće realizovan u partnerstvu sa Komisijom za finansijski nadzor Bugarske (FIS).

Uz općeniti cilj da stimulira razvoj jedinstvenog tržišta osiguranja u BiH, ovaj projekat takođe ima za cilj da osigura djelotvornu i transparentnu regulativu, nadzor i koordinaciju, arbitražu, transparentnu razmjenu informacija i izvještavanje u ovom sektoru.

U svom obraćanju, NJ.E. ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u BiH, objasnio je prednosti twinning projekta kao instrumenta koji se koristi u kontekstu podrške EU. U vezi sa ovim, on je naglasio da “ovo partnerstvo između javne uprave države članice i javne uprave zemlje kandidata ili zemlje potencijalnog kandidata takođe pomaže u izgradnji dugoročnih veza između starih, novih i budućih država članica EU”.

Vezano sa twinning projekat sa bugarskim partnerom, ambasador Kourkoulas podsjetio je učesnike da je od svoga osnivanja 2006. godine Agencija za osiguranje BiH doprinijela da se prevaziđe rascjepkanost tržišta, a da je trenutni cilj ojačati ovu agenciju. Ambasador Kourkoulas je rekao da dosadašnja podrška EU sektoru osiguranja iznosi oko 2,75 miliona eura, dok je dodatnih 800.000 eura planirano u okviru programa IPA 2007.

Ambasador Bugarske u BiH, NJ.E. Andrej Transki izrazio je nadu da će iskustvo bugarske Komisije za finansijski nadzor biti korisno za njihove kolege iz BiH, te je rekao: “Uvjeren sam da će iskustvo biti vješto primijenjeno  u BiH čime bi se pomoglo da se ova zemlja približi Evropskoj uniji.”

Direktor Agencije za osiguranje BiH, Samir Omerhodžić dao je kratki pregled institucionalnog okvira sektora osiguranja i prezentovao trenutne rezultate i buduće aktivnosti agencije. On je podsjetio da je jedan od prioriteta dokumenta Evropsko partnerstvo kreiranje jedinstvenog ekonomskog prostora u Bosni i Hercegovini, dok je sektor osiguranja vitalni dio ovog procesa. U vezi sa ovim, gospodin Omerhodžić je izrazio svoje zadovoljstvo što je Evropska komisija, na posljednjoj sjednici Monitoringa procesa reformi (RPM), istakla značajan napredak ostvaren u sektoru osiguranja. “Izražavam iskrenu nadu da će ovaj i projekti koji slijede uveliko doprinijeti neophodnom usaglašavanju tržišta osiguranja u BiH u kontekstu mogućeg potpisivanja Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.”, zaključio je gospodin Omerhodžić.

Predsjednik FSI-a Bugarske, gospodin Apostol Apostolov izrazio je nadu da će saradnja sa kolegama iz BiH biti uspješna i želju da tokom projekta pruži bh. ekspertima široko bugarsko iskustvo u cilju otvaranja tržišta osiguranja u BiH. Njegova zamjenica, gospođa Ralitsa Agayn – Guri objavila je da će u ovom twinning projektu učestvovati najiskusniji bugarski advokat, koji je bio angažovan na izradi nacrta cjelokupne bugarske legislative u sektoru osiguranja.

Europa.ba