Izjava glasnogovornice komesara Olli Rehna, Krisztine Nagy, povodom jučerašnjeg usvajanja zakono o reformi policije od strane Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

“Evropska komisija pozdravlja jučerašnje usvajanje zakona o reformi policije od strane Predstavničkog doma, jednog od dva doma  Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Sada je važno da Dom naroda, drugi dom u Parlamentu, završi zakonodavnu proceduru hitnim usvajanjem pomenutih zakona.

Jučerašnje usvajanje zakona o reformi policije predstavlja veliki iskorak u procesu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Komisija je zadovoljna što su izabrani predstavnici Bosne i Hercegovine poslušali glasove svojih građana koji su za evropske integracije, prosperitet i napredak, te postigli većinu glasova neophodnih da se usvoje zakoni o reformi policije u Predstavničkom domu. Nadamo se da će se sada isto desiti i u Domu naroda.

Nakon usvajanja zakona o reformi policije, Evropska komisija i Vijeće  će zajednički procijeniti sveukupni napredak Bosne i Hercegovine u reformi policije i drugih uslova za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prije nego što se preduzmu sljedeći koraci.” 

Saopštenja za javnost Delegacije Evropske komisije u BiH će se sada slati direktno sa adrese web stranice. Pozivaju se svi predstavnici medija da se registruju za ovaj on-line servis kako bi nastavili dobivati Saopštenja za javnost www.europa.ba.

 

Europa.ba