Obuka o evropskim integracijama osigurana za oko 1200 državnih službenika

Zavšna konferencija projekta “Obuka o evropskim integracijama”, koji je finansirala Evropska unija, održana je 21. aprila 2008. godine u Sarajevu. Na konferenciji su predstavljeni rezultati ovog projekta, koji je trajao jednu godinu, a kojeg su realizovali East West Consulting u konzorcijumu sa Evropskim konsultantima i EuroIuris-om.

U okviru projekta, organizovano je 38 trodnevnih kurseva za oko 1200 državnih službenika većinom iz institucija na državnom nivou, ali i iz institucija na entitetskim nivoima i iz Distrikta Brčko kako bi se za državne službenike osiguralo osnovno znanje o Evropskoj uniji, njenim institucijama i politikama, ali i o trenutnom statusu BiH u procesu pristupa u EU posebno naglašavajući ulogu institucija javne uprave u ovom procesu.

U ime Delegacije Evropske komisije u BiH, gospodin Ferdinand Kopp, šef Operacija odgovoran za pravosuđe i unutrašnje poslove, pozdravio je učesnike i naglasio da “uspjeh ovog projekta nije utemljen samo na finansijskoj podršci nego i na posvećenosti državnih službenika koji su učestvovali u njemu”. Gospodin Kopp je izrazio nadu da će državni službenici nastaviti da nadograđuju svoje znanje bilo kroz buduće projekte koje će finansirati EU ili na osnovu vlastite inicijative. On je takođe pomenuo brojne druge programe obuke koje je organizovala i osigurala Evropska unija za državne službenike kako bi se osigurala da javna administracija radi na odgovarajući način, dodajući da “Evropska unija je značajno investirala tokom proteklih godina u pružanje podrške obuci državnih službenika i njihovih kapaciteta, i nastaviće to činiti i u narednim godinama.”

Direktor Agencije za državnu službu BiH, gospodin Jakob Finci pozdravio je prisutne i podsjetio da je “EU, već dugo, cilj svih političkih opcija u BiH, koji nema alternativu”. Gospodin Finci je upozorio da je “put u Evropu dug” i zato: “Moramo biti spremni kada nas Evropa pozove da joj se pridružimo, moramo imati ljude koji će znati kako raditi sa Evropom; ovo je razlog zašto smo organizovali ovu obuku.”, rekao je gospodin Finci. Prema njegovom mišljenju, ovaj projekat je još jedan dokaz da BiH ima volju, snagu, ljude i posvećenost da se pridruži Evropskoj uniji. Gospodin Finci je izrazio svoju zahvalnost Delegaciji Evropske komisije u BiH na finansijskoj podršci ovom projektu i dodao: “Učenje o Evropi je permanentan proces i ovo je samo jedan korak u našim pripremama da budemo jednaki našim partnerima u Evropskoj uniji.”

Zamjenik direktora Agencije za državnu službu BiH, gospodin Hazim Kadić naglasio je da je ovo bio “prvi sistematski projekat”, i dodao da je vlada BiH investirala 3600 radnih dana u njegovu realizaciju.

Voditelj projekta “Obuka o evropskim integracijama”, gospodin Jacek Krolikowski prredstavio je pregled plana i programa projekta, njegovih aktivnosti, rezultata i postignuća.

Konferencija je završena ceremonijom dodjele certifikata učesnicima posljednjeg kursa ovoga programa obuke.

Evropska unija je finansirala projekat “Obuka o evropskim integracijama” u iznosu od 500.000 eura.

Europa.ba