Evropska komisija dodjeljuje nagradu za novinarstvo

Evropska komisija po 16. put dodjeljuje “Lorenzo Natali” nagradu za novinarstvo. Ova nagrada se dodjeljuje za vrsno izvještavanje o ljudskim pravima, demokratiji i razvoju. Ove godine je konkurs otvoren za sve medije: radio, televizija, štampani mediji, internet.

Evropski komesar za razvoj i humanitarnu pomoć Louis Michel, je izjavio: “Nagrada “Lorenzo Natali” je simbol vjere u slobodu govora, dužnost koju moramo unaprijediti. Bez informisanja, bez prisustva sredstava informisanja, svijet gubi uspomenu na prošlost, svjesnost o sadašnjosti i razgovor o budućnosti. Zbog toga Evropa, putem nagrade “Lorenzo Natali” daje svoju podršku novinarima koji otvoreno izvještavaju i brane razvoj, demokratiju i ljudska prava “.

Nagrada “Lorenzo Natali” je ustanovljena 1992. godine i dodjeljuje se predstavnicima sredstava informisanja širom svijeta (u 2007. godini bilo je 1500 novinara iz 164 zemlje svijeta). Ove godine se mogu prijaviti novinari bilo kojeg od sredstava informisanja 21. vijeka: radio, televizija, pisani mediji i internet.

Novinari koji
žele učestvovati, trebaju se prijaviti do 30. juna 2008.g, Nagrade će se dodijeliti na svečanoj ceremoniji u novembru kojoj će prisustvovati evropski komesar za razvoj i humanitarnu pomoć Louis Michel, tokom Evropskih dana razvoja u Strazburu.

Ukupan iznos nagrada će biti 50.000 € za novinare iz Afrike, Evrope, Magreba/Srednjeg Istoka, Azije i Južne Amerike/Kariba.

Nagrada “Lorenzo Natali” je sastavni dio razvojne politike Evropske komisije koja zaštitu slobode govora, demokratiju, ljudska prava i razvoj smatra aktivnostima koje dokazuju dobro upraljvanje, mir i napredak, te poboljšanje uslova života u najsiromašnijim zemljama.

Kako bi što bolje organizovala ovogodišnju nagradu “Lorenzo Natali”, Evropska komisija će raditi sa dvije najpoznatije svjetske novinarske udruge:

    • Reporteri bez granica, pobjednik Sakharov nagrade za slobodu misli 2005. godine
    • Svjetsko udruženje novina, koja zastupa preko 18.000 publikacija na pet kontinenata.

Za dalje informacije kontaktirati:

www.nataliprize2008.eu
info@nataliprize2008.eu
Tel: +33 1 4004 9200
Fax: + 33 1 4004 9612

Saopštenja za javnost Delegacije Evropske komisije u BiH će se sada slati direktno sa adrese web stranice. Pozivaju se svi predstavnici medija da se registruju za ovaj on-line servis kako bi nastavili dobivati Saopštenja za javnost www.europa.ba

Europa.ba