Okončana dvodnevna posjeta Michaela Leigha Bosni i Hercegovini

Šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, ambasador Dimitris Kourkoulas predsjedavao je u četvrtak 5. juna 2008. konferencijom za novinare organizovanom povodom završetka dvodnevne posjete gospodina Michaela Leigha, generalnog direktora Generalne direkcije Evropske komisije za Proširenje. Ambasador Kourkoulas je ukratko informisao predstavnike medija o sastancima, koje je gospodin Leigh imao sa predsjedavajućim Predsjedništa BiH gospodinom Harisom Silajdžićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH gospodinom Nikolom Špirićem i visokim predstavnikom/specijalnim predstavnikom Evropske unije ambasadorom Miroslavom Lajčakom.

Tokom konferencije, gospodin Leigh je potcrtao da su dva glavna razloga njegove posjete Bosni i Hercegovini pregled napretka BiH na putu ka članstvu u EU i predaja Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH. Osvrćući se na predstojeće potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koje će biti upriličeno 16. juna 2008. u Luksemburgu, gospodin Leigh je naglasio da je važno da vlasti BiH sačine Akcioni plan realizacije obaveza u vezi sa Sporazumom. „Uspjeh zemlje u izvršavanju obaveza iz SSP-a biti će izuzetno važan elemenat u određivanju brzine kojom će se ostvarivati napredak ka članstvu u EU.“, rekao je gospodin Leigh.

Govoreći o Mapi puta za liberalizaciju viznog režima, koju je predao ministru vanjskih poslova BiH, gospodinu Svenu Alkalaju, gospodin Leigh je objasnio kako ovaj dokument određuje korake potrebne da se poduzmu kako bi se ukinule vize za građane BiH za posjetu Evropskoj uniji. Pominjući područja pokrivena ovom Mapom puta, gospodin Leigh je najavio sastanke eksperata koji će pratiti napredak u ovoj oblasti. „Zaista se nadam da će ova tri konkretna koraka – potpisivanje SSP-a, stupanje na snagu Privremenog sporazuma 1. jula 2008. i početak napretka u okviru Mape puta – pomoći da perspektiva članstva BiH u Evropskoj uniji postane vidljivija i opipljivija i stanovništvu BiH.“, rekao je gospodin Leigh i dodao kako je sada na vlastima BiH da daju rezultate u provođenju ovih različitih instrumenata. Svoje izlaganje je zaključio izrazivši nadu da će Evropska komisija u novembru biti u prilici izvijestiti o značajnom napretku koji Bosna i Hercegovina ostvaruje u svim spomenutim instrumentima.

Gospodin Leigh je takođe učestvovao u radu Konferencije o reformi sigurnosnog sektora koju je organizovala Policijska misija Evropske unije. Tom prilikom je naglasio da je BiH ušla u period kada se treba realizovati reforma policije, te je zbog toga „puna posvećenost lokalnih vlasti realizaciji reforme policije izuzetno važna.“, rekao je gospodin Leigh.

Kako bi dalje doprinijela razvoju civilnog društva, Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini je organizovala sastanak gospodina Michaela Leigha i predstavnika akademske zajednice i nevladinih organizacija koje su aktivne u oblasti razvoja civilnog društva. Ovom prilikom gospodin Leigh je naglasio da postoje tri glavna instrumenta koje Evropska komisija koristi u saradnji sa civilnim društvom: organizovanje posjeta predstavnika civilnog društva iz regije Briselu kako bi se bolje upoznali sa institucijama EU i sa državama članicama, unaprijeđenje partnerstva između nevladinih organizacija i podrška nevladinim organizacijama kroz projekte koje realizuju Delegacije. „Želimo jačati demokratiju u Bosni i Hercegovini unaprijeđujući rad sa civilnim društvom.“, rekao je gospodin Leigh.

Europa.ba