Monitoring procesa reformi – 12. sastanak održan u Banja Luci

Dirk Lange, šef Odjela za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za Proširenje prisustvovao je dvanaestoj sjednici Monitoringa procesa reformi koja se održala 12. juna 2008 godine u Banjaluci. U plenarnom dijelu predstavljen je napredak reformi koji se odnosi na: pomirenje, regionalnu saradnju, jačanje administrativnih kapaciteta, upravljanje vizama, granicom, borbu protiv organizovanog kriminala i reformu pravosuđa. Data je i procjena napretka koji se odnosi na informaciono društvo i medije, obrazovanje, istraživanje i socijalne politike.

Na konferenciji za novinare g.Lange je rekao da su se na sastanku posebno dotakli pitanja koja se tiču pravosuđa i sigurnosti, te da će ista dalje pratiti putem dijaloga o liberalizaciji viznog režima. On je podsjetio da će BiH u ponedjeljak, 16. juna u Luxembourgu potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ocijenivši da je to ključni korak naprijed za BiH na njenom putu pridruživanja EU i naglasio da je u ovom trenutku veoma važno ubrzati donošenje zakona, odnosno usaglasiti domaću sa evropskom legislativom. “Ovaj sastanak je prilika da se procijeni napredak u BiH, da se razmijene gledišta o tome, što će biti uključeno u naš izvještaj o napretku”, rekao je g. Lange i naglasio da u određenim sektorima postoji napredak.

Direkor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić rekao je da BiH predstoji progresivna harmonizacija evropskog sa domaćim zakonodavstvom i dosljedna primjena Sporazuma, kako bi u prelaznom periodu, od šest godina, BiH ispunila sve obaveze. “Ako želimo da se brzo krećemo prema kandidatskom statusu, a vjerujem da to svi zaista želimo, treba da kvalitetno ispunjavamo obaveze iz Sporazuma i prioritete iz Evropskog partnerstva”

Prvi zadatak i obaveza, prema riječima Osmana Topčagića, bit će uspostavljanje novog carinskog režima: “To je konkretno prvi zadatak i obaveza koju ćemo provesti i ispuniti iz samog Sporazuma. Nove carinske tarife će se primjenjivati na uvoz roba iz EU.”

Odgovarajući na novinarsko pitanje o ostanku Kancelarije visokog predstavnika u BiH Ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini podsjetio je da je jedan, ali ne i jedini, uslov za prestanak rada ove Kancelarije potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U okviru svoje posjete Bosni i Hercegovini g.Lange sutra će u Banja Luci posjetiti Odjel za forenziku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te prisustvovati inauguraciji prostorija Euro-Info Centra, i zvaničnom otvaranju Svjetkog kupa u raftingu.

Europa.ba