Radna grupa za Zapadni Balkan EU Komiteta regija sastala se u Sarajevu: “Regionalna saradnja ključ za napredak u procesu pristupanja EU”

Radna grupa za Zapadni Balkan Komiteta regija Evropske unije (EU) održala je peti sastanak danas u Sarajevu. Gospodin Denis Zvizdić predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo pozvao je predsjedavajućeg Komiteta gospodina Josa Chaberta da organiziraju sastanak u Sarajevu kako bi diskusija bila što bliže lokalnoj situaciji. Govornici tokom sastanka bili su gospodin Sven Alkalaj, ministar vanjskih poslova BiH, gospođa Semiha Borovac, gradonačelnica Sarajeva, gospodin Samir Silajdžić, premijer Kantona Sarajevo, kao i gospođa Maryse Berniau, ambasadorica koja je govorila u ime francuskog predsjedavanja Evropskom unijom i gospodin Marc Vanbrabant prvi savjetnik Delegacije Evropske komisije u BiH

Članovi Komiteta i predstavnici sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine fokusirali su se na izazove sa kojima se suočavaju lokalne i regionalne vlasti u procesu pridruživanja Evropskoj uniji te kreiranju i njegovanju multikulturnog društva..

Gospodin Chabert je istakao da je Komitet regija podržao prijem svih zemalja Zapadnog Balkana, uz uslov da ispune kriterije pristupa, a osvrćući se na Zaključke Evropskog vijeća usvojene 19.-20. juna, ponovio je da EU nastavlja da pruža „punu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“ Kako je gospodin Chabert naglasio, ovo će se postići tako što će EU i dalje nastaviti sa svojom politikom “otvorenih vrata” u vezi sa proširenjem, kako bi stimulisala demokratske reforme, decentralizaciju i ekonomski razoj van trenutnih granica Evropske unije. „Bliža integracija lokalnih i regionalnih zajednica kroz njihove izabrane predstavnike je ključni razlog zbog kojeg održavamo ove sastanke. Stoga, Komitet regija podržava održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini u oktobru 2008. godine, jer oni daju relevantnost izabranim dužnosnicima i doprinose procesu demokratizacije cijele zemlje.“, zaključio je gospodin Chobert.

Naglašavajući važnost današnjeg sastanka, gospodin Denis Zvizdić je naglasio da je prije svega bilo važno ponoviti da politika proširenja Evropske unije prema Zapadnom Balkanu ostaje ista i da bi lokalni i regionalni nivoi vlasti trebali biti aktivnije uključeni u evropske institucije. “Približiti vrijednosti Evropske unije građanima Bosne i Hercegovine bila je suština našeg sastanka.”, rekao je gospodin Zvizdić. On je pojasnio da su sastanaku prisustvovali gradonačelnici Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Mostara i Brčkog i da je na njemu diskutovana dalja decentralizacija sredstava Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA). U vezi sa tim, on je izrazio iskrenu nadu da će Bosna i Hercegovina biti uskoro spremna za svih pet komponenti IPA-e u poređenju sa sadašnja dva područja (pomoć pri tranziciji i izgradnji institucija i regionalna i međugranična saradnja), što će približiti BiH članstvu u Evropskoj uniji.

U aprilu ove godine, Komitet regija je usvojio mišljenje vezano za strategiju proširenja EU i glavne izazove za zemlje sa statusom predkandidata. U vezi sa Bosnom i Hercegovinom, Komitet je pozdravio “unaprjeđenje saradnje sa Međunarodnim tribunalom za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije.” i “nastavak reformi lokalne vlasti – zakonodavstvo u oba entiteta vezano za lokalnu samoupravu je sukladno Evropskom poglavlju o lokalnoj samoupravi.” Međutim, Komitet smatra “da su potrebna dalja poboljšanja administrativnih kapaciteta kako bi se uspješno realizovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju – administracije lokalnih vlasti i udruženja lokalnih vlada u oba entiteta trebaju dalju izgradnju kapaciteta kako bi bili u stanju apsorbovati i ostvariti punu korist od evropskih fondova.”

Komitet regija će usvojiti novo mišljenje o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana u novembru. Mišljenje će pripremiti gospodin František Knapík, gradonačelnik Kosice (SK/PPE), koji je naglasio za Bosnu i Hercegovinu da “postoji potreba za daljim ustavnim promjenama kako bi državne institucije bile funkcionalnije”.

Doznajte više o Komitetu regija

Oko dvije trećine zakonodavstva EU primjenjuju lokalne i regionalne vlasti država članica. Komitet regija je konsultativno tijelo, koje je oformljeno 1994. godine kako bi omogućilo predstavnicima lokalne vlasti da kažu svoje mišljenje o sadržaju ovih zakona.

Evropska komisija koja inicira pripremu zakona EU i Vijeće ministara koje utvrđuje konačni tekst zakona (obično u saradnji sa Evropskim parlamentom), imaju obavezu da se konsultiraju sa Komitetom regija kada je riječ o brojnim i različitim područjima politike, uključujući zaštitu okoline, zapošljavanje i transport.

Komitet regija organizira pet plenarnih sjednica tokom godine, na kojima njegovih 344 člana glasa o izvještajima, poznatim kao mišljenja, koja su izdata kao odgovor na predložene zakone.

Za više informacija posjetite web stranicu: www.cor.europa.eu

Europa.ba