Završna konferencija EU projekta “Podrška implementaciji preporuka Funkcionalnog pregleda u Sektoru poljoprivrede” (Projekt SESMARD)

NJ.E. ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini prisustvovao je Završnoj konferenciji projekta Evropske unije u vrijednosti od 1,2 miliona eura pod nazivom „Podrška implementaciji preporuka Funkcionalnog pregleda u Sektoru poljoprivrede“. Konferencija, koja se održala danas u Sarajevu, okupila je sve relevantne faktore u sektoru poljoprivrede, uključujući i predstavnike svih resornih ministarstava u BiH i tim koji je implementirao projekt.

Kako je rekao gospodin Johan Hesse, šef Sektora operacija pri Delegaciji Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, u svojstvu predsjedatelja konferencije, glavni cilj konferencije nije bio samo predstaviti glavna postignuća ovog projekta nego je konferencija i mjesto na kojem se razgovaralo o najrelevantnijim pitanjima i budućim prioritetima u ovom polju.

Ambasador Kourkoulas je podsjetio učesnike da je Zajednička poljoprivredna politika (CAP) jedna od ključnih politika Evropske unije i jedan od temelja na kojem je izgrađena EU, te da Unija troši 40% svoga budžeta na ovaj sektor. Ambasador je potcrtao potrebu da Bosna i Hercegovina harmonizira svoje politike i podstakne uspostavljanje struktura koje će biti potrebne za realizaciju budućih finansijskih sredstva iz programa IPA. “Jasno je da BiH treba da poveća konkurentnost svojih poljoprivrednih proizvoda osiguravajući da oni budu dostupni na domaćim i međunarodnim tržištima uz kontinuiranu dostavu sigurne i kvalitetne hrane.”, rekao je ambasador Kourkoulas.

On je takođe dodao da je glavno pitanje unaprijeđenje zaštite okoline i raznolikost ruralne ekonomije kroz kreiranje novih radnih mjesta i mogućnosti za rast kako bi ruralna područja postala atraktivna za život i rad. Ambasador Kourkoulas je zaključio svoje obraćanje pozdravljajući usvajanje Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju u BiH, te je apelovao na sve relevantne faktore da kontinuirano jačaju kapacitete u ovom sektoru.

Mladen Zirojević, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, je objasnio koordinacijsku ulogu svoga ministarstva u sektoru poljoprivrede, te je rekao da ovo ministarstvo postepeno razvija svoje kapacitete na svim nivoima. Gospodin Zirojević je prezentovao glavna postignuća ministarstva u ovoj oblasti koja su ostvarena uz podršku Evropske unije, prije svih pripremu Prvog izvještaja o poljoprivredi, usvajanje Nacrta zakona o poljoprivredi u maju ove godine, i druge važne dokumente koji će ubrzati napredak u ovom sektoru. On je potcrtao da je svako postignuće ostvareno kao rezultat učešća svih relevantnih fakora. Zbog toga je gospodin Zirojević pozvao da se nastavi ova dobra saradnja za dobrobit svih.

Tokom dana su predstavnici ministarstava za poljoprivredu i ruralni sektor na entitetskom nivou i Distriktu Brčko prezentovali najaktualnije prioritetne aktivnosti, gdje se pokazalo da je potreba za harmonizacijom poljoprivrednih politika međusobno, između ostalih, važno pitanje. Tokom drugog dijela konferencije, pitanja o kojima su razgovarali članovi projektnog tima i njihovi partneri bila su lekcije koje su naučene kada je riječ o institucionalnim i pitanjima politike i buduća podrška ovom sektoru koja je planirana u okviru IPA programa.

O SESMARD-u

Projekat, koji je realizovao Vakakis International, počeo je u martu 2006. a okončan je u septembru 2008. godine.  

Ukupni cilj projekta bio je da pruži podršku i ojača kapacitete javne uprava u sektoru poljoprivrede u BiH kako bi se uspostavio djelotvoran i konkurentan sektor poljoprivrede, sposoban da doprinese ekonomskom razvoju BiH i spreman za integraciju u EU.

Prvobitni cilj projekta bio je pružiti podršku promjenama u funkcionalnoj organizaciju uprave za poljoprivredu u BiH na državnom nivou kako bi se uspostavilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ocjenjuje se da je SESMARD jedan od najuspješnijih projekata EK-a u sektoru poljoprivrede. Njegovo glavno postignuće se odnosi na uspostavu kompetencija na državnom nivou unutar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kako bi se koordinirala međunarodna pitanja (SSP, CEFTA, i STO) i harmonizirale politike, strategije, poticaji, registracija poljoprivrednih gazdinstava, sistem plaćanja itd. kao pitanja koji su u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom odgovornost entiteta.

Više informacija o projektu možete pronaći na: www.sesmard.org

Europa.ba