Prvi sastanak Privremenog odbora Evropske komisije i Bosne i Hercegovine održan u Sarajevu

Prvi sastanak Privremenog odbora Evropske komisije i Bosne i Hercegovine održan je 7. oktobra 2008. godine u Sarajevu. Ovo tijelo je uspostavljeno pod Privremenim sporazumom koji je stupio na snagu 1. jula 2008. godine i koji je omogućio sveobuhvatnu liberalizaciju trgovine između Evropske inije i Bosne i Hercegovine. Ovo je jedan važan korak za ovu zemlju u Procesu stabilizacije i pridruživanja.

Na prvom konstitutivnom sastanku Privremenog odbora odobrena su interna pravilnik o radu i uspostavljen je veliki broj pod-odbora kako bi pomogli u praćenju provedbe Sporazuma.

Sastanak je objema stranama omogućio plodnu diskusiju o trenutnim i budućim prioritetima, koji uključuju slobodu kretanja roba, carine i oporezivanje, konkurenciju, intelektualno i industrijsko vlasništvo kao i tranzit roba. Takođe je razgovarano i o pregovorima Bosne i Hercegovine za pristup Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) kao i o provedbi CEFTA-e.

Osim što je većina industrijskih, poljoprivrednih i ribarskih proizvoda iz Bosne i Hercegovine oslobođena plaćanja carinskih i količinskih dadžbina pri plasiranju na unutrašnje tržište Evropske unije, Bosni i Hercegovini je dato pravo da s vremenom smanji takve dadžbine tokom perioda od pet godina na proizvode koje potiču iz zemalja članica Evropske unije.

Evropska komisija je pozdravila usvajanja Akcionog plana za primjenu Sporazuma od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i potaknula ovu zemlju da poboljša pripreme za punu primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. U ovom kontekstu, Evropska komisija je takođe potaknula Bosnu i Hercegovinu da osigura puno poštivanje Evropske konvencije o ljudskim pravima, punu saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom za zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije i blagovremene pripreme za popis stanovništva 2011. godine.

Delegacija Bosne i Hercegovine je informisala Evropsku komisiju o mjerama koje je do sada poduzela kako bi ispunila svoje obaveze. Vlasti su se obavezale da će poboljšati praćenje provedbe relevantnih obaveza koje proističu iz Privremenog sporazuma sa posebnom pažnjom usmjerenom na praktične administrativne aktivnosti različitih resornih nivoa vlasti, kao što su carinske službe.

Delegaciju Bosne i Hercegovine na sastanku je predvodio direktor Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine gdin Osman Topčagić, delegaciju Evropske komisije gdin Pierre Mirrel, direktor Generalne direkcije EK za proširenje.

 

Evropska komisija/Direkcija za evropske integracije

Europa.ba