Ambasador Kourkoulas prisustvovao konferenciji „Saradnja policije i tužilaštava u BiH“

NJ.E. ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, prisustvovao je 13. oktobra 2008. godine u Sarajevu konferenciji “Saradnja policije i tužilaštava u BiH”. Konferencija je dio projekta „Uspostava boljih mehanizama koordinacije između policije i tužilaštava u BiH“, kojeg realizira Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine. Policijska misija Evropske unije podržava ovaj projekat koji finansira Vlada Ujedinjenog kraljevstva. U samoj realizaciji zajednički učestvuju Ministarstvo sigurnosti BiH, ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH i Republike Srpske i Policija Brčko Distrikta.

Evropska unija daje poseban značaj konsolidaciji vladavine zakona u Bosni i Hercegovini. „U skladu sa tim, unaprijeđena saradnja između tužilaštava i policijskih agencija je ključna za proces evropskih integracija.“, rekao je ambasador Kourkoulas i naveo tri glavna razloga za važnost vladavine zakona. Prvi, vladavina zakona je preduvjet za demokratiju i ekonomski razvoj, kao drugo za Proces stabilizacije i pridruživanja i treći, važna je za dalji napredak u vezi sa liberalizacijom viznog režima.

Ambasador Kourkoulas je rekao da je Evropska unija u sektor pravosuđa i unutrašnjih poslova u Bosni i Hercegovini do sada uložila sredstva u vrijednosti od 140 miliona eura. „Evropska unija i Evropska komisija će i dalje ostati posvećena i pružati podršku vašim naporima u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova kroz nove finansijske instrumente.“, zaključio je ambasador Kourkoulas.

Svi ministri su naglasili važnost daljeg unaprijeđenja saradnje između policije i tužilaštava u cijeloj zemlji u korist svih građana. Oni su bili ujedinjeni u poruci da je to jedini način za djelotvornu borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i drugih oblika kriminalnog djelovanja.

Šef Policijske misije Evropske unije u BiH, brigadni general Vincenzo Coppola je dao ocjenu odnosa između policijskih agencija i tužilaštava u cijeloj zemlji, te naglasio da je i pored toga što postoji prostor za njihovo unaprijeđenje, situacija mnogo bolja u odnosu na prethodne godine. “Bili smo svjedoci brojnih složenih i veoma važnih istraga, koje su rezultirale hapšenjima i podizanjem optužnica. Neki od najopasnijih kriminalaca su iza rešetaka a neke od ozbiljnih kriminalnih grupa su razbijene. Ovo pokazuje da smo na pravom putu.”, potcrtao je general Coppola.

Gospodin Raffi Georgian, prvi zamjenik Visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt je rekao da ova konferencija ima jedinstvenu ulogu u okupljanju profesionalaca kako bi razmotrili odnose između policije i tužilaštava te kako se ovi odnosi mogu unaprijediti.

Svi prisutni učesnici su u poslijepodnevnim satima imali panel diskusije o trgovini ljudima, organizovanom kriminalu, općem kriminalu i kriminalističko-obavještajnom radu. Tokom dana, korisnici projekta su potpisali Sporazum o saradnji u provedbi kontinuirane zajedničke edukacije policije i tužilaca u BiH i Sporazum o provedbi projekta “Rad policije u zajednici u BiH (3. faza)”.

O projektu

Svrha projekta je da se unaprijede postojeći i  usvoje novi mehanizami saradnje policije i tužilaštava s ciljem djelotvornije borbe protiv svih oblika kriminala u Bosni i Hercegovini. Realizacijom ovog projekta povećat će se i učinkovitost tužilaštava u smislu poboljšanja njihove sposobnosti da procesuiraju krivična djela.

Cilj projekta je definiran u okviru četiri operativna cilja:

a)      Izrada podzakonskih akata, koji nedostaju i harmonizacija postojećih podzakonskih akata,

b)      Uspostavljanje kontinuirane zajedničke edukacije policije i tužilaca,

c)      Usaglašavanje evidencija i statistika,

d)      Izrada analize kako bi se definisala metodologija za uspostavljanje kaznenih i drugih evidencija, kojima bi pristup imala i policija i tužilaštva.

Projekat realizuje projektni tim Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, pomaže ga Policijska misija Evropske unije u BiH, a finansira Vlada Velike Britanije. Projektni tim Vijeća sarađuje sa Koordinacijskim odborom, čije osnivanje je odobreno odlukom Upravnog odbora projekta.

Europa.ba