Ceremonija zatvaranja EU TAC projekta obuke i konsultacija za mala i srednja preduzeća u BiH

 

Dr. Johan Hesse, Prvi sekretar i šef Odjela operacija za ekonomsku reformu i prirodne resurse pri Delegaciji Evropske komisije u BiH prisustvovao je ceremoniji zatvaranja EU TAC projekta obuke i konsultacija za mala i srednja preduzeća u BiH. Cilj događaja bio je predstaviti dostignuća ovog projekta finansiranog sredstvima EU u svjetlu ukupnog regionalnog ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine, kao i njegov značaj u kontekstu procesa evropskih integracija. Takođe, cilj skupa bio je i prezentirati praktične preporuke za daljnji razvoj kapaciteta davalaca ekonomskih usluga u BiH, poduzetnika i regionalnih razvojnih agencija kao i doprinijeti široj promociji programa obuke za poduzetnike uopće.

„Ovaj projekat istakao je važnost programa obuke za poduzetnike u zajednici poslovnih ljudi i drugih zainteresiranih strana.“, rekao je gospodin Hesse, prezentirajući i druga dostignuća projekta, uključujući dodjelu certifikata za 50 EU TAC predavača iz cijele zemlje, programe obuke iz oblasti ekonomije koji su obuhvatili preko 1500 osoba, formiranje 15 novih firmi te relevantnu konsultantsku podršku za više od 50 firmi.

Objašnjavajući nadalje važnost projekta, gospodin Hesse je dodao: „Projekat je sam sebe nadmasio – napravljeno je više nego što je u početku zamišljeno i pružena je značajna podrška regionalnom ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine“. On je takođe izjavio kako je jedna od naučenih lekcija tokom realizacije projekta to da, kako bi se aktivnosti mogle provoditi uspješno i efikasno, projekti trebaju biti fleksibilni i spremni za prilagođavanje u okruženju koje se svakodnevno mijenja. S tim u vidu, on je naglasio da samo kontinuirano prisutstvo na terenu omogućava prepoznavanje trenutka kada se projekat treba prilagođavati.

U ime Mreže regionalnih razvojnih agencija, gospodin Ševkija Okerić, direktor SERDA-e, izrazio je zahvalnost Evropskoj komisiji za finansiranje projekta koji doprinosi daljem procesu regionalnog ekonomskog oporavka i razvoja u Bosni i Hercegovini. Objašnjavajući kako će stvarna korist od ovog projekta biti vidljiva u budućnosti, gospodin Okerić je primijetio da važnost ovog projekta takođe leži u velikom broju zainteresiranih strana koje su učestvovale u njegovoj realizaciji, kao i u dostupnosti svih vrsta informacija za poduzetnike. Takođe, svi su učesnici imali priliku pohađati interesantne programe obuke gdje se diskutovalo o njihovim poslovnim idejama, čak i sa onima koji dolaze iz nerazvijenih zajednica. „Ovaj projekat ima više značajnih faktora nego što to izgleda na prvi pogled, jer je ekonomski prostor u BiH još uvijek podijeljen i mi činimo velike napore da to prevaziđmo i pomognemo ekonomski razvoj i uspostavljanje novih poduzeća kroz podršku dobrim poslovnim idejama.“, zaključio je gospodin Okerić.

O projektu

EU TAC projekat je realizovan u periodu između januara 2006. godine do oktobra 2008. godine, a njegov osnovni cilj bio je poboljšanje rada i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, novoformiranih poduzeća i lokalnih ponuđača ekonomskih usluga u Bosni i Hercegovini.

Ukupna vrijednost projekta je 1,5 milion eura, a bio je finansiran kroz program CARDS 2005, u sklopu projekta EU RED (Regionalni ekonomski razvoj). Realizovao ga je projektni konzorcij vođen njemačkom agencijom InWEnt u saradnji sa bh. partnerima Izbor Plus, Asocijacijom CEFE predavača u BiH i EDA-eom.

Više informacija dostupno je na EU TAC web stranici: www.eutac.eu

Europa.ba