Bosna i Hercegovina je postala pridružena zemlja Sedmog evropskog okvirnog programa za istraživanje (FP7)

 

Bosna i Hercegovina potpisala je danas Memorandum o razumijevanju sa Evropskom komisijom koji će joj omogućiti puni pristup Sedmom okvirnom programu za istraživački rad Evropske komisije (FP7) koji će se realizovati od 2007. do 2013. godine. Status pridružene zemlje će omogućiti Bosni i Hercegovini da učestvuje u svim pozivima za podnošenje projekata i da se na jednakoj osnovi natječe sa državama članicama EU i drugim pridruženim zemljama za naučno-istraživačku saradnju i aktivnosti podrške koje će se finansirati u okviru FP7 od 1. januara 2009. godine. Ovaj sporazum je važan korak za integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku istraživačku zonu i za pretpristupni proces za članstvo u Evropsku uniji. Bosna i Hercegovina je 12. pridružena zemlja programu FP7.

Status FP7 pridružene zemlje će osigurati svim naučnim autoritetima iz Bosne i Hercegovine – naučno-istraživačkim radnicima, univerzitetima, udruženjima i kompanijama – mogućnost da učestvuju u naučno-istraživačkoj saradnji sa svojim kolegama širom Evrope i svijeta kako bi unaprijedili svoju naučnu izvrsnost, uključujući i naučnu oblast koja je ključna za olakšavanje realizacije zakonodavstva i standarda EU. Sa Bosnom i Hercegovinom, sve zemlje Zapadnog Balkana su sada pridružene programu FP7 što će unaprijediti istraživačke mogućnosti u regiji i pružiti podršku regionalnoj konkurentnosti.

“Zadovoljstvo mi je vidjeti da su pridruživanjem Bosne i Hercegovine programu FP7 sada sve balkanske zemlje učestvuju u Evropskoj istraživačkoj zoni.”, rekao je Janez Potočnik, komesar za nauku i istraživački rad. “Saradnja u naučno-istrazivačkom radu sa evropskom naučnom zajednicom je sredstvo koje može olakšati proces integracija kandidata i potencijalnih kandidata u Evropsku uniju. Dodatno će izgraditi veze sa naučnicima i kompanijama širom Evrope, a Bosna i Hercegovina će imati i nove mogućnosti da radi sa svojim regionalnim partnerima u rješavanju zajedničkih izazova."

U ime Evropske komisije, komesar Potočnik je potpisao Memorandum na ceremoniji koja se održala danas u Briselu, dok je za Bosnu i Hercegovinu Memorandum potpisao ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine gospodin Sredoje Nović.

Osnovne informacije

Pridruživanje programu FP7 znači da se ove zemlje natječu u okviru ovog programa na istoj osnovi kao i države članice EU i druge pridružene zemlje. Program otvara naučno-istraživačke mogućnosti za evropsku naučnu zajednicu. Tradicionalno, balkanske zemlje imaju solidnu naučnu osnovu, a više naučno-istraživačke saradnje sa EU će omogućiti veći protok ideja, ljudi i transfer tehnologije. Potpisivanje Sporazuma je posljednji korak u dugoj proceduri koja je počela sa: zahtjevom za status pridružene zemlje, razgovorima o uslovima pridruživanja FP7 i ispunjavanjem odgovarajuće unutrašnje procedure za prijem.

FP7 podržava naučna istraživanja u EU i široj Evropskoj istraživačkoj zoni sa budžetom od gotovo 55 milijardi eura tokom vremenskog perioda od 7 godina (2007-2013). Program omogućava finansiranje zajedničkih istraživanja u strateškim oblastima kao što su zdravstvo, energija, klimatske promjene, informacione tehnologije, nanotehnologije ili transport. FP7 takođe stimuliše mobilnost naučno-istraživačkih radnika kroz bespovratna sredstva programa Marie-Curie i ima specijalne programe za podršku izgradnje kapaciteta kao što su istraživačka infrastruktura, istraživanje za mala i srednja preduzeća i Nauku u društvu.

Zemlje koje do sada imaju pridruženi status su: Norveška, Island, Lihtenštajn, Izrael, Švajcarska, Turska, Hrvatska, BJR Makedonija, Srbija, Crna Gora i Albanija.

Za više informacija o naučno-istraživačkoj saradnji u okviru FP7:

http://ec.europa.eu/research/iscp/index.cfm

Europa.ba