Johan Hesse, prvi savjetnik Delegacije Evropske komisije u BiH danas u Jablanici otvorio Poslovni inkubator

Gospodin Johann Hesse, prvi savjetnik Delegacije Evropske komisije u BiH i šef Odjela operacija za ekonomske reforme i prirodne resurse i Salem Dedić, načelnik općine Jablanica danas su presjecanjem vrpce otvorili Poslovni inkubator u Jablanici. Poslovni inkubator je uspostavljen u okviru projekta „Uspostavljanje regionalnog poduzetničkog centra u Hercegovini“ koji je finansirala Evropska unija.

Poslovni inkubator jedan je od primjera na koji način Evropska unija pruža podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, objasnio je gospodin Hesse, te dodao kako se takav vid pomoći pokazao veoma uspješnim u zemljama članicima Evropske unije. „Osnovni pristup u pomoći malim i srednjem preduzećima i njihovom razvoju su aktivnosti na smanjenju početnih troškova u uspostavljanju biznisa dok ne postanu samoodrživi. To je zacrtano i u politikama Evropske unije, a one proizlaze iz Povelje o malim i srednjim preduzećima.“, izjavio je gospodin Hesse. Također, on se zahvalio načelniku Općine i Općini Jablanica što su prepoznali važnost jednog ovakvog projekta i finansijski ga podržali, te im zaželio uspjeh u radu.

Projekat je realiziralo Udruženje za poduzetništvo i posao LINK iz Mostara u saradnji sa Općinama Jablanica i Trebinje, Udruženjem samostalnih privrednika Jablanica, a podršku Projektu je dalo i Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta. Salem Dedić, načelnik Općine Jablanica zahvalio je Evropskoj komisiji što je prepoznala Općinu Jablanica kao partnera u Projektu. „Poslovni inkubator je za Općinu izuzetno važan. Interes Općine je da kroz aktivnosti Poslovnog inkubatora ima što više poduzetnika kojima će preko općinske administracije olakšati da obavljaju biznis, realiziraju poslovne ideje i otvaraju nova radna mjesta. Općina će u saradnji sa Udruženjem privrednika podržati projekat.“, poručio je gospodin Dedić.

Adaptacija poslovnog inkubatora u Jablanici, koji se nalazi u prostorijama Muzeja «Bitka za ranjenike» koštala je 43.567 KM. Općina Jablanica dodijelila je Poslovni inkubator na korištenje i upravljanje Udruženju samostalnih privrednika Jablanica na period od 10 godina. Korisnici poslovnih inkubatora su firme koje su nedavno registrovane ili fizička lica koja namjeravaju pokrenuti vlastiti biznis i to će uraditi u inkubatoru.

Velibor Sudar, voditelj projekta ispred Udruženja za poduzetništvo i posao LINK iz Mostara objasnio je da je Javni poziv za dodjelu poslovnih prostora za korisnike poslovnog inkubatora objavljen 17. novembra 2008. i da ostaje otvoren do popune kapaciteta. „U narednom periodu slijedi prijem korisnika i njihova obuka, zatim obučavanje osoblja inkubatora, a početkom iduće godine ćemo organizovati konferenciju na temu «Inkubiranje biznisa u BiH», najavio je Sudar .

Vrijednost projekta „Uspostavljanje regionalnog poduzetničkog centra u Hercegovini“ iznosi 337,120 Eura, a 88% sredstava je osigurala Evropska unija.

Europa.ba