PROGAM ŽAN MONE (JEAN MONNET) PROMOVISANJE EVROPSKIH STUDIJA NA UNIVERZITETIMA ŠIROM SVIJETA

1) Program Žan Mone je pokrenut u cilju produbljivanja znanja i informisanosti o evropskim integracijama kroz promovisanje nastave, istraživanja i debate o pitanjima Evropske unije (uključujući odnose Evropske unije sa drugim regionima u svijetu i dijalog između naroda i kultura). Od 2007. godine, Program Žan Mone je integrisan u širi Program doživotnog učenja (koji takođe uključuje edukativne programe kao što su Erasmus i Leonardo).

2) Program Žan Mone usmjeren je isključivo na visokoškolske (univerzitetske) ustanove. Da bi učestvovale u programu, ove ustanove moraju biti formalno priznate u svojoj zemlji.

3) Od 2001. godine, Program Žan Mone funkcioniše na globalnoj osnovi. Mreža je trenutno aktivna u 61 zemlji na pet kontinenata. Pravo učešća imaju univerziteti iz svih zemalja svijeta i ovim putem se pozivaju da se prijave na projekte Žan Mone.

4) Izbor projekata Žan Mone vrši se putem godišnjih poziva za podnošenje prijedloga. U ime Evropske komisije, za poziv je zadužena "Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizelnu umjetnost i kulturu". Nedavno je objavljen poziv za 2009. godinu (rok za predaju prijava je 13. februar 2009. godine za projekte koji mogu da počnu najranije u septembru 2009. godine).

5) Putem poziva za podnošenje prijedloga, visokoškolske institucije se mogu prijaviti za dobijanje podrške za sljedeće pod-aktivnosti:

· Evropski moduli Žan Mone su kratki kursevi iz evropskih integracija (uključujući odnose Evropske unije sa drugim dijelovima svijeta), koji se sastoje od najmanje 30 časova u akademskoj godini. Moduli mogu biti multidisciplinarnog karaktera (maksimalan iznos bespovratne pomoći u periodu od 5 godina: 21.000€)

· Katedre Žan Mone su nastavna mjesta sa specijalizacijom iz studija evropskih integracija. Nastavnici na katedri Žan Mone drže  najmanje 120 časova u toku akademske godine u polju studija evropskih integracija (maksimalan iznos bespovratne pomoći u periodu od 5 godina: 45.000€).

· Katedre Žan Mone „ad personam“ predstavljaju priznanja rezervisana za (i) istaknute profesore koji dokažu visok nivo nastave i objavljenih radova na međunarodnom nivou (dostignut, barem djelimično, izvan zemlje boravišta) i /ili (ii) profesore sa istaknutim praktičnim iskustvom u polju evropskih integracija (maksimalan iznos bespovratne pomoći u periodu od 5 godina: 45.000€)

· Centri kvaliteta Žan Mone su jasno označeni kao multidisciplinarne strukture koje objedinjuju naučne, ljudske i dokumentarne resurse za studije evropskih integracija i istraživanje na jednom ili više univerziteta. Svaki centar mora raditi pod rukovodstvom katedre Žan Mone (maksimalan iznos bespovratne pomoći u periodu od 5 godina: 75.000€).

· Podrška udruženjima profesora i istraživača specijalizovanih za evropske integracije bavi se udruženjima čiji je eksplicitan cilj doprinos procesu studija evropskih integracija, kao i informisanje o regionalnim ili državnim naučnim i fizičkim resursima u ovom domenu (maksimalan iznos bespovratne pomoći u periodu od 5 godina: 24.000€).

· Podrška informacionim i istraživačkim aktivnostima koje se odnose na evropske integracije ima za cilj promovisanje debate, razmišljanja i znanja o procesu evropskih integracija putem konferencija, seminara, okruglih stolova i ljetnih škola (maksimalan iznos bespovratne pomoći u periodu od 1 godine: 50.000€).

· Multilateralne istraživačke grupe Žan Mone su partnerstva između najmanje tri katedre Žan Mone iz tri različite zemlje koja vode do stvaranja integrisane akademske mreže sa zajedničkim planom istraživanja i multidisciplinarnim sinergijama u polju studija evropskih integracija (maksimalan iznos bespovratne pomoći u periodu od 2 godine: 100.000€).

6) Prijave se podnose direktno "Izvršnoj agenciji za obrazovanje, audiovizelnu umjetnost i kulturu" na standardnim obrascima prijave. Ne idu preko vladinih odjeljenja, stalnih predstavništava ili drugih formalnih kanala. Prijave se podnose na zvaničnim obrascima.

7) Izbor za Žan Mone vrši se centralizovano u Briselu kako bi se obezbijedila potpuna koherentnost u primjeni izbornih kriterijuma na prijave iz svih zemalja. Izbor se bazira na rigoroznom sistemu kolegijalnog pregleda: nezavisni akademski stručnjaci (univerzitetski profesori) vrše procjenu akademskog kvaliteta svake prijave. Ishod izbora određuje isključivo akademski kvalitet projekta. Politički pritisci ne igraju nikakvu ulogu u izboru. U skladu s tim, nemoguće je da Evropska komisija garantuje pozitivan ishod prijave. Možemo jedino da stimulišemo institucije da podnesu prijave visokog kvaliteta.

8) U praksi, zemlje / institucije koje još uvijek nemaju mnogo nastavnih aktivnosti u polju evropskih integracija, prijava za Evropske module Žan Mone predstavlja najlogičniji način „ulaska“ u okvir Žan Mone. Prijava za jedan modul zahtijeva odličan nastavni program (pregled kursa) i dobru akademsku biografiju predavača. Prijave za katedre Žan Mone i centre kvaliteta su složenije. Naravno, univerziteti imaju potpunu slobodu da se prijave za onu vrstu projekta koji žele.

9) Visina sufinansiranja od strane Komisije (finansijska podrška) za nastavne projekte Žan Mone je pretežno simbolična. Ono što je bitno jesu   prestiž i priznanje koje univerzitet dobija od oznake kvaliteta Žan Mone, kao i aktivnosti na akademskom umrežavanju koje se odvijaju u akademskoj zajednici Žan Mone.

10) Naravno, profesori Žan Mone uživaju punu akademsku slobodu da kritikuju aktivnosti Evropske unije. Njihove nastavne aktivnosti treba da pomognu u njegovanju debate o ulozi i evoluciji Evropske unije na osnovu kvalitetnih informacija.

Za dalje informacije o programu Žan Mone 2009 pogledati:

http://eacea.ec.europa.eu/llp/ajm/2009/index_en.htm

Europa.ba