Proširite svoju viziju – Evropska nagrada za mlade novinare u 2009. godini

Direkcija za proširenje unutar Evropske komisije, u saradnji sa Evropskim udruženjem mladih novinara i Café Babel, pokrenula je "Evropsku nagradu za mlade novinare 2009", panevropsko takmičenje za mlade novinare. Ove godine Evropa slavi 20. godišnjicu pada "željezne zavjese" i 5. godišnjicu pristupanja osam zemalja Srednje i Istočne Evrope, kao i Malte i Kipra, Evropskoj uniji. Ove godišnjice su poseban poticaj za novinare iz cijele Evrope da izraze svoja gledišta o politici proširenja Evropske unije.

Nakon uspješno završenog takmičenja prošle godine, Evropska komisija je odlučila da ponudi mogućnost još većem broju mladih novinara da pokažu svoj talenat. U takmičenju za nagradu za 2009.g. osim pisanih on-line i štampanih članaka, mogu učestvovati i radijski novinari.

Takmičenje je otvoreno od 1. februara do 31. maja 2009.g. Teme članaka sa kojima se novinari mogu prijaviti na ovo takmičenje se moraju ticati procesa proširenja Evropske unije i/ili buduće vizije Evrope. Novinari koji se mogu prijaviti moraju biti starosne dobi između 17 i 35 godina i moraju biti iz zemlje članice EU, zemlje kandidatkinje ili potencijalne kandidatkinje (zemlje Zapadnog Balkana i Turska).

Olli Rehn, evropski komesar za proširenje, je povodom pokretanja takmičenja izjavio: “Pozdravljam drugo po redu takmičenje za mlade novinare i zainteresovan sam da čujem i pročitam mišljenja mladih novinara iz cijele Evrope. Mladi novinari su važni u formiranju mišljenja svoje generacije, a ovo takmičenje će im omogućiti da razmijene svoja iskustva i vizije zajedničke evropske budućnosti.” 

Prilikom procjene dospjelih aplikacija, članovi nacionalnog žirija će razmatrati novinarski duh u svim člancima koji se moraju ticati procesa proširenja Evropske unije. Učesnici se mogu prijaviti putem za to predviđene web stranice: www.EUjournalist-award.eu, na kojoj mogu takođe naći informacije o politici proširenja Evropske unije, zanimljive savjete vezane za izgradnju karijere u novinarstvu, kao i interaktivni blog.

Pobjednički članci će biti objavljeni na web stranici takmičenja kao i u brošuri. Svih 35 pobjednika takmičenja "Evropska nagrada za mlade novinare 2009" će biti pozvani na kulturni i istorijski posjet Berlinu krajem avgusta i početkom septembra 2009. godine. Glavni grad Njemačke ove godine slavi 20. godišnjicu pada Berlinskog zida. Pobjednici će krajem posjete imati priliku da se susretnu sa zvaničnicima iz EU, političarima, ambasadorima i profesionalnim novinarima.

Za više informacija o učešću u takmičenju molimo posjetite www.EUjournalist-award.eu.

Kontakt:

Claire Castel                                                              

European Commission/ DG Enlargement                

Tel. + 32 (0)2 29 – 661 78                                          

Email: Claire.Castel@ec.europa.eu                          

 

Bernadette von Vopelius-Feldt

Media Consulta
International Holding AG
Tel. +49 (0)30 65 000 – 361

Europa.ba