Konferencija na kojoj će se razgovarati o donatorskoj koordinaciji u Zapadnom Balkanu i Turskoj, 2-3. aprila, Tirana

Vlada Albanije i Evropska komisija zajednički organizuju konferenciju o "Donatorskoj koordinaciji u Zapadnom Balkanu i Turskoj" koja će se održati u Tirani 2-3. aprila 2009. godine. Oko 200 učesnika će razgovarati o mogućim poboljšanjima i boljoj koordinaciji njihovih aktivnosti.  

Ciljevi konferencije su da se sumira ostvareni napredak u unapređenju donatorske koordinacije, razmjene najbolja iskustava, da se razmotre ostali nedostatci i daju praktične preporuke kako nastaviti sa unapređenjem donatorske koordinacije i osigura efikasna distribuciju zadataka između donatora. Razgovarat će se o konkretnim mjerama u sektoru obrazovanja, zaštite okoline i transporta, koji igraju ključnu ulogu u društveno-ekonomskom razvoju i u Evropskoj i regionalnoj integraciji Zapadnog Balkana i Turske.  

Konferenciju će otvoriti generalni direktor za proširenje, gosp. Michael Leigh, zajedno sa premijerom vlade Albanije, Nj.E. gosp. Sali Berisha, i ambasadorkom Češke republike u Albaniji, Nj.E. gđa Marketa Fialkova.  

Donatorska finansijska pomoć Zapadnom Balkanu i Turskoj iznosila je oko 20 milijardi Eura u periodu od 2005 – 2008. godine. Zadnja konferencija o donatorskoj koordinaciji se održala u oktobru 2008. godine u Briselu na inicijativu Evropske komisije. Nakon njenih preporuka, konferencija u Tirani će biti prva koja će se održati u zemlji korisnici i okupiti će oko 200 predstavnika iz međunarodnih finansijskih institucija, iz država članica Evropske unije i donatora izvan EU kao i predstavnika država Zapadnog Balkana i Turske.  

Za više informacija o konferenciji i donatorskoj koordinaciji u zemljama Zapadnog Balkana i Turske, posjetite  

http://ec.europa.eu/enlargement/projects-in-focus/donor-coordination/index_en.htm

Europa.ba