Izvještaj Evropske komisije o napretku u 2009. godini: Najava za nevladine organizacije i organizacije civilnog društva

Evropska komisija svake godine objavljuje Izvještaj o napretku koji je Bosna i Hercegovina postigla u okviru Procesa o stabilizaciji i pridruživanju. Izvještaj Evropske komisije o napretku je usmjeren ka procjeni specifičnih situacija u svakoj zemlji kandidatu i potencijalnom kandidatu sa osvrtom na proces evropskih integracija.

Izvještaj o napretku u 2009.g. ima sličnu strukturu kao i Izvještaj za 2008. Izvještaj navodi napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla u ispunjenju svih relevantnih kriterija (politički kriteriji, ekonomski kriteriji i evropski standardi) u periodu od oktobra 2008. do oktobra 2009. godine. Napredak će se mjeriti kroz odluke koje su zaista donesene, usvojene zakone i stepen primjene.

Evropska komisija želi održati dijalog sa nevladinim organizacijama i organizacijama civilnog društva. Pozivaju se nevladine organizacije i organizacije civilnog društva da dostave svoje izvještaje i podatke za sektore u kojima su aktivni kao doprinos Izvještaju o napretku. Komisija očekuje da ovi podaci budu činjenično tačni, provjereni i objektivni.

Podatke treba poslati do 25. maja na sljedeću e-mail adresu: delegation-bih@ec.europa.eu

Europa.ba