Obilježimo Dan Evrope – „Trkom u Evropu“

Sportska manifestacija „Trkom u Evropu“,  koja će biti održana sutra, 9. maja  sa početkom u 11 sati,  u organizaciji Delegacija Evropske komisije u BiH, Direkcije za evropske integracije BiH, a u saradnji sa udruženjem „Marathon Sarajevo“, jedan je od događaja kojim će se u Bosni i Hercegovini obilježiti 9. maj  “Dan Evrope”.

”To je za nas izuzetno važan dan, to je naš dan državnosti. Deveti maj ili Dan Evrope je godišnjica Šumanove deklaracije koja se smatra početkom onoga što danas nazivamo Evropska unija. Ove godine Evropska unije također obilježava i dvije istorijske godišnjice, dvadeset godina od Željezne zavjese i pet godina od posljednjeg proširenja sa kojim je  u Evropsku uniju ušlo  12 novih članica”, poručio je  Boris Iarochevitch, otpravnik poslova Delegacije Evropske komisije na press konferenciji održanoj u Delegaciji Evropske komisije u Sarajevu.

Gospodin Iarochevitch je naglasio kako je danas “9. maj  postao simbol Evrope, koji zajedno sa zastavom, himnom, zajedničkom valutom, daje identitet političkom entitetu Evropske unije.

“Deveti maj je godišnja prilika da se proslave dostignuća Evropske unije i da se govori o njenim ciljevima: mir, sloboda, prosperitet i zajednički rad.To je prilika za predstave i festivale koji će Evropu približiti njenim građanima, te građane i narode unutar Evropske unije približiti jedne drugima,” dodao je on.

Devetog maja 1950. godine, Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je prijedlog  poznat kao "Šumanova deklaracija" u kojoj se pozivala Francuska, Nemačka i ostale evropske zemlje da udruže svoju proizvodnju uglja i čelika, a saradnja koja je u ovoj oblasti tada uspostavljena postala je temelj na kojem je kasnije nastala Evropska unija.

U organizaciji Delegacije Evropske komisije u BiH, Dan Evrope će se  obilježiti u Banja Luci 9. maja gdje će na Trgu Petra Kočića biti upriličen evropski informativni park, te dvodnevnom kulturno-sportskom manifestacijom u Trebinju 13. i 14. maja, kao i tradicionalnim koncertom Simfonijskog orkestra jugoistočne Evrope u Sarajevu 11. maja.

Nedeljko Masleša, pomoćnik direktora Direkcije za evropske integracije BiH (DEI), je na pomenutoj press konferenciji predstavio aktivnosti koje je DEI predvidjela za proslavu 9. maja.

“Mjesec maj možemo nazvati mjesecom Evrope, a maraton koji će biti održan u BiH je prilika da se razvija ne samo sportski nego i evropski duh”, kazao je gospodin Masleša.

U sklopu jedne od aktivnosti, završne smotre učesnika projekta „Građanin“, koji se implementira u svim srednjim školama u organizaciji nevladine organizacije Civitas, pred zgradom Parlamenta BiH u subotu,16. maja okupiće se oko pet stotina đaka. Kako je najavio gospodin Masleša, očekuje se dolazak i sina velikog borca za ljudska prava Martina Luthera Kinga.

Naredna aktivnost, koju DEI provodi sa nevladinim organizacijama i u saradnji sa Uredom visokog predstavnika, je kampanja pod nazivom “BiH i civilno društvo”. Ona će biti održana između 19. i 22.maja, u okviru promocija bh. inovacija i obilježavanje „Evropske godine kreativnosti i inovativnosti“.

Erol Mujanović iz Udruženja „Marathon Sarajevo“, najavio je dolazak učesnika iz regije.

“Posebno nas raduje međunarodni aspekt utrke”, kazao je on, najavljujući da će trasa trke, duge četiri kilometra, prolaziti kroz Vilsonovo šetalište. Upis za sve koji žele učestvovati će biti otvoren i sutra, 9. maja, a osvajači prva tri mjesta, u obje konkurencije, će dobiti novčane nagrade u iznosu od 300, 200 i 100 KM.

Dan Evrope se obilježava u Bosni i Hercegovini od 1997. godine kroz različite sportske i kulturne aktivnosti u cijeloj zemlji.

Pogledajte detalj sa konferencije za medije

Europa.ba