Kurkulas pohvalio napore MUP-a RS

Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u BiH zajedno sa Stanislavom Čađom, ministrom unutrašnjih poslova RS, u srijedu je u Banjaluci otvorio dvodnevni seminar “Trgovina ljudima, iz perspektive krivičnog zakona”.

Ističući da je Evropska unija (EU) primijetila veliki napredak u borbi protiv trgovine ljudima u BiH, Kurkulas je pohvalio napore MUP-a RS u suzbijanju ovog vida kriminala.
"Trgovima ljudima je zaista izuzetno ozbiljan problem, jer ona ugrožava i fizički i psihički integritet ljudskih bića, ali je vezana i za druge vrste zločina kao što su pranje novca, falsifikovanje dokumenata, te mnoge druge. Ovo je već šesti seminar MUP- a RS i TAIEX-a i za nas je to dokaz koliko ozbiljno domaće institucije pristupaju evropskim integracijama", rekao je Kurkulas.

Čestitao je ministru Čađi na njegovom proaktivnom pristupu, on ga je ohrabrio da i dalje ide ovim putem, te pozvao sve institucije u BiH da iskoriste ovu vrstu pomoći koju im pruža EU.

Čađo je kazao da MUP RS ulaže ogromne napore da ambijent za koji je odgovoran učini bezbjednijim, što pokazuju i dvije akcije iz prošle godine, kada je u slušajevima trgovine ljudima radi seksualnog iskorištavanja uhapšeno 11 lica.

"Ovaj problem nije od juče. MUP RS čini sve kako bi se ovaj vid kriminala suzbio, a tome će doprinijeti i ovaj seminar, kome je domaćin MUP RS", rekao je Čađo i dodao da je ovo jedan od napora koji treba da da efekte u smislu uskla|ivanja domaćih propisa i zakonodavstva sa evropskim zakonodavstvom i dovede do harmonizacije propisa unutar zemlje, kako bi institucije imale dobar okvir da se suprotstave ovim problemima.

Dražen Bojić, inspektor MUP-a RS istakao je da su žrtve trgovinom ljudima sve češće maloljetnice. Djevojčice se, kazao je Bojić, najčešće vrbuju sklapanjem vanbračnih zajednica i odvođenjem u inostranstvo radi prostitucije.

Bosna i Hercegovine trenutno vrši izmjene odredbi Krivičnog zakona koje se tiču krivičnih prestupa trgovine ljudima. Cilj Seminara je da učesnike upozna sa zakonima iz tog sektora koji se primjenjuju u zemljama članicama Evropske unije. Seminar je okupio brojne predstavnike bezbjednosnih agencija i tužilaštava Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta kao i predstavnike nevladinih organizacija. Neke od tema koje će biti razmatrane na seminaru se tiču zakonodavnog okvira u EU i njegovoj primjeni u zemljama članicama EU, zaštita žrtava trgovine ljudima i regionalna saradnja na polju trgovine ljudima, kao i načini omogućavanja saradnje žrtava trgovine ljudima sa pravosudnim organima i saradnja policijskih snaga sa nevladinim organizacijama.

Seminar se održava uz pomoć TAIEX-a – Instrumenta za tehničku (savjetodavnu) podršku i razmjenu informacija. To je instrument kojeg Generalna Direkcija za proširenje unutar Evropske komisije koristi kako bi pomogla zemljama u usklađivanju, usvajanju i primjeni zakona Evropske unije.

Europa.ba