Dan Evrope u Trebinju

U Trebinju je, u sklopu obilježavanja Dana Evrope, počela dvodnevna manifestacija pod nazivom “Dan Evrope“, koja se održava uz podršku Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, a u organizaciji NVO“Ženski centar“. Proslava Dana Evrope u gradu na Trebišnjici organizuje se već šestu godinu za redom. Ove godine upriličen je prikaz srednjovjekovnog života i običaja zemalja u regionu , viteških borbi i muzike.

Prvi dio programa obilježavanja Dana Evrope organizovan je na trebinjskoj Crkvini, gdje su se pozdravnim govorima okupljenima obratili Ljiljana Čičković, izvršna direktorica NVO “Ženski centar“, Boris Iarochevitch, šef odjela Operacija u Delegaciji Evropske komisije u BiH i načelnik Opštine Trebinje Dobroslav Ćuk.

“Izuzetno mi je drago da sam danas ovdje sa vama, kako bi proslavili jednu od najvećih uspješnih priča u istoriji gradnje mira“, rekao je Boris Iarochevitch, šef odjela Operacija u Delegaciji Evropske komisije u BiH. On je dodao da je 9.maj, Dan Evrope i godišnjica Šumanove deklaracije.

„Šuman, tadašnji ministar spoljnjih poslova Francuske, govoreću u Parizu 1950. godine, i to samo pet godina nakon najsurovijeg rata koji su Evropljani tada vodili jedni protiv drugih, predložio je novi oblik političkog ujedinjenja Evrope čiji je cilj bio da se rat između Evropljana učini nezamislivim“, kazao je Iarochevitch.

On je naglasio i da je 9. maj postao simbol Evrope koji zajedno sa zastavom, himnom i jedinstvenom valutom, eurom, određuje politički entitet EU. „Ovaj dan je prilika da se proslave dostignuća i ciljevi EU od kojih su najznačajniji mir, prosperitet i zajedništvo“, rekao je Iarochevitch.

Organizator manifestacije, gospođa Čičković, je istakla da je program osmišljen upravo sa ciljem da se predstave i sličnosti i razlike karakteristične za Evropu.

„Sve ovo je organizovano da bismo na neki način pokazali kako se živjelo i šta se radilo u srednjem vijeku u Evropi. Mi konkretno izrađujemo novčanike iz tog doba i pokušavamo da objasnimo okupljenoj dječici kako se to radi“, rekla je Ljiljana Čičković. Ona je naglasila da je „ovo godina kreacija i inovacija i želimo da spojimo kulturnu i turističku stranu i pokažemo da smo i mi dio Evrope i da BiH ima šta da ponudi“.

Načelnik Opštine Trebinje Dobroslav Ćuk podsjetio je da je i ova lokalna zajednica potpisnica Deklaracije o Evropskoj budućnosti. „Hoćemo da u zajednici sa drugima radimo na poboljšanju standarda građana i da iskoristimo mogućnosti koje imamo u zajedničkom evropskom ambijentu“, istakao je Ćuk.

Nakon oficijelnog dijela programa, u amfiteatru trebinjske Crkvine poredstavljena je monografija „Pravoslavni manastiri BiH“, u izdanju Društva za očuvanje baštine iz Gacka, a organizovan je i bogat kulturno- zabavni program.

Program obilježavanja Dana Evrope u Trebinju nastavljen je posjetom srednjovjekovnoj pijaci, koja je specijalno za ovu priliku napravljena u jednom dijelu Starog grada u Trebinju, dok su umjetnici iz BiH, Slovenije, Mađarske i Srbije na platou Doma kulture izvodili svojevrstan performans kulture i tradicije iz srednjeg vijeka u pomenutim državama.

Drugi dan manifestacije organizovana je radionica za mlade ljude između 18-23 godina na temu „Kreativnost i inovacija – razvoj i važnost”, a u svjetlu Evropske godine kreativnosti i inovacije. Radionice su omogućile mladim ljudima da otvore debatu o važnosti kreativnosti i inovacije, te da razgovaraju o mogućnostima kako da se mladi ljudi iz ovog regiona uključe u evropske razvoje.

Europa.ba