Komesar Rehn pozdravlja imenovanje Miroslava Lajčaka kao novog Visokog predstavnika i Specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini

“Pozdravljam dolazak gdina Miroslava Lajčaka kao novog Visokog predstavnika i Specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Evropska komisija snažno podržava njegove prioritete kako bi se stabilizovala politička klima i nastavio proces reformi koje će omogućiti potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji predstavlja hitni prioritet za vlasti u zemlji. Reforma policije i saradnja sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju su ključna pitanja koja su ugrožena. Neophodno je ubrzati ove važne reforme kako bi Bosna i Hercegovina napredovala i ostala ukorak sa svojim susjedima na evropskom putu.

Ovim putem želim ohrabriti lidere i vlasti u Bosni i Hercegovini da tijesno sarađuju sa gospodinom Lajčakom. Politički i ekonomski napredak se može ostvariti samo uz saradnju i kompromise.

Iskazujem svoju zahvalnost odlazećem Visokom predstavniku-Specijalnom predstavniku Evropske unije gdinu Schwarz-Schillingu za njegovo zalaganje i uloženi trud u proteklih 18 mjeseci.”

Europa.ba