Novo-obnovljena osnovna škola

Novo-obnovljena osnovna škola u Binježevu-Hadžići upriličila je 5 septembra, 2007. godine ceremoniju kojom je obilježen završetak radova na rekonstrukciji i unapredjenju koje obavila CIMIC jedinica italijanskog kontingenta EUFOR-a uz pomoć sredstava EU.

Prije godinu dana ova je škola bila u lošem stanju, bez grijanja i sa prostorijama koje se nisu mogle koristiti zbog propadanja. Od danas, približno 80 djece koja pohađaju ovu školu, mogu uživati u odgovarajućim uslovima za učenje.

EU je obezbijedila 127.250 eura uz pomoć kojih je EUFOR-ova italijanska CIMIC jedinica uspostavila novi sistem grijanja; obnovila sistem elektro-instalacija; obnovila krov i sve fasade; preuredila i obnovila neiskorišteni prostor, izgradnjom jedne nove učionice, kupatila i dvije svlačionice. Unutrašnji radovi u zgradi uključivali su keramičke pločice, stolariju i krečenje zidova. Površina vanjskog prostora je asfaltirana, postavljena je nova ograda sa automatski-kontroliranom kapijom i instaliran je sistem video nadzora.

Gospođa Dženana Alispahić, direktorica osnovne škole, zahvalila se italijanskom CIMIC-u i Europskoj komisiji na pomoći, naglašavajući da će se unaprijeđeno stanje pozitivno odraziti na rad i zdravlje djece koja pohađaju školu.

Gospodin Hamdo Ljubojević, gradonačelnik Hadžića, izjavio je da značaj i rezultati projekta govore sami za sebe i  poželio je učenicima i nastavnicima sve najbolje u njihovom novom okruženju.

Gospodin Michael Docherty, šef odjela za demokratiju i društveni razvoj Delegacije Europske komisije u BiH  podcrtao je važnost škola u zajednici i izjavio da demokratiju ne pruža vlada, već da ona naprotiv izrasta u zajednicama, domovima i školama. On je dodao da ova škola označava kraj duge saradnje sa EUFOR-om, i njegovim prethodnikom SFOR-om:  EU je finansirala oko 131 malih projekata vrijednih ukupno oko 20 miliona eura koji su provedeni od strane CIMIC jedinica.

Brigadni general Sebastiano Giangrave, zamjenik komandanta EUFOR-a, izjavio je da će EUFOR uskoro obustaviti aktivnosti rehabilitacije u zajednicama, što je pozitivan znak da BiH ima kapacitete koji će preuzeti ove aktivnosti i da više nema potrebe za ovakvom pomoći. Vojne snage se smanjuju i on je zamolio djecu da se sjećaju stranih vojnika sa simpatijom, i da posebno  bliskom smatraju evropsku zastavu, pošto je to njihova budućnost.

Učenici su zatim predstavili izbor pjesama, plesova i čitanjem poezije da bi zabavili goste.

Europa.ba