Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini pozdravlja ratifikaciju Srednjeevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTE)

Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini pozdravlja ratifikaciju Srednjeevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA). To predstavlja veliki iskorak ka daljoj ekonomskoj i trgovinskoj integraciji Bosne i Hercegovine unutar regije i na putu ka evropskim integracijama.

CEFTA predstavlja ključni stub regionalnog ekonomskog razvoja od čega će koristi imati sve zemlje učesnice. Ovim sporazumom se produbljuju postojeći trgovinski odnosi i poboljšava ekonomska međuzavisnost unutar regije. Nadalje, time će se olakšati konkurentnost Bosne i Hercegovine i njene perspektive stranih ulaganja, čime se omogućava Bosni i Hercegovini da se djelotvornije natječe za veoma potrebni strani kapital. Konačno, time će se otvoriti više radnih mjesta, unaprijediti ekonomski razvoj i uopšteno poboljšati životni standard njenih građana. To mogu potvrditi iskustava starih zemalja članica CEFTE koje su danas članice Evropske unije.

Regionalna integracija unutar CEFTE je proces koji je komplementaran procesu evropskih integracija, čime pokazuje da je dokazani instrument za nove zemlje članice CEFTE da unaprijede svoje odnose unutar procesa evropskih integracija. Uspješan završetak procesa ratifikacije CEFTE od strane Bosne i Hercegovine pokazuje njenu namjeru da unaprijedi oba ova procesa.

Europa.ba