Janez Potočnik, evropski komesar za nauku i istraživački rad, u posjeti Bosni i Hercegovini 4-5. oktobra 2007

Gospodin Janez Potočnik, evropski komesar zadužen za nauku i istraživački rad, doći će u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini    4. i 5. oktobra 2007. godine . Komesar Potočnik će se tokom posjete susresti sa predstavnicima vlasti Bosne i Hercegovine i razgovarati o evropskoj perspektivi BiH kao i o saradnji između Bosne i Hercegovine i Evropske unije u domenu nauke i naučno-istraživačkog rada.

Tokom sastanka sa predstavnicima akademske i naučne zajednice, univerziteta, istraživačkih centara, industrije, malih i srednjih preduzeća, komesar Potočnik će razgovarati o saradnji Evropske unije sa Bosnom i Hercegovinom u oblasti naučno-istraživačkog rada, a posebno o istraživanju kao oruđu integrisanja, vidovima prenošenja znanja, pridruživanja Bosne i Hercegovine Sedmom okvirnom programu (FP7) i ulozi koju akademska zajednica i ostali relevantni učesnici u procesu mogu odigrati u tome.

Okvirni programi su glavni instrumenti kojim Evropska unija daje sredstva za naučno-istraživački rad i razvojne aktivnosti za skoro sve naučne discipline. Trenutni Okvirni program – Sedmi okvirni program –  ujedinjuje sve inicijative Evropske unije koje se tiču naučno-istraživačkog rada a koje imaju izuzetno važnu ulogu u povećanju ekonomskog rasta, konkurentnosti i zaposlenosti. Ukupni budžet programa FP7 je preko 50,5 milijardi eura za period 2007-2013. 

Pridruživanje Bosne i Hercegovine Sedmom okvirnom programu (FP7) će omogućiti Bosni i Hercegovinu da dobije sredstva za finansiranje naučno-istraživačke saradnje (kroz istraživačke instituicije, mala i srednja preduzeća i državne kompanije) na evropskom nivou kao i da inicira mobilnost bh. istraživača u zemlje EU. Ovim će se takođe ojačati sopstveni kapaciteti Bosne i Hercegovine u domenu naučno-istraživačkog rada. Osim toga, otvoriće se mogućnost za saradnju sa Zajedničkim istraživačkim centrom, sopstvenom istraživačkom organizacijom Evropske komisije, koji ima specifične programe podrške za proširenje Evropske unije.

Europa.ba